Są takie produkty, które zawsze warto mieć pod ręką – można dzięki nim szybko przygotować posiłek bez wychodzenia do sklepu. Koncentrat pomidorowy Pudliszki czy Podravka, majonez, domowej roboty konfitury, miód, ogórki kiszone i inne przetwory wielokrotnie nas ratują, gdy nie mamy pomysłu na obiad! Sprawdź, co masz w spiżarni lub lodówce i zrób zapasy!
Nagła wizyta znajomych, korki, późniejszy powrót do domu z pracy lub podróży, przeziębienie lub nagłe osłabienie mogą pokrzyżować nam plany. Jeśli nie mamy już ochoty i czasu ani na zakupy, ani tym bardziej na wielkie gotowanie, warto zajrzeć do domowej spiżarni i przygotować coś na szybko. Jest grupa produktów, które znacznie ułatwiają takie spontaniczne gotowanie – zobacz, co warto zawsze mieć w domu. Takie postępowanie poleci każdy kucharz – np. Beata Śniechowska lub Kinga Paruzel.
Przetwory z pomidorów
Sprawdź, czy masz passatę, koncentrat pomidorowy Pudliszki lub Łowicz, pulpę, a także pomidory w puszce. Te ostatnie warto kupić w obu wersjach – całe warzywa oraz pokrojone w kostkę. Stanowią świetną bazę do wielu dań – możesz na szybko ugotować gulasz warzywny lub z mięsem, zupę pomidorową, potrawkę z indykiem czy też przyrządzić sos do pizzy. Jeśli masz zamrożone ciasto domowej roboty, wystarczy je rano wyjąć z lodówki, a po powrocie posmarować sosem, wyłożyć na nie ulubione dodatki i piec – po kilku minutach kolacja gotowa!
Słodkie przetwory
Koncentrat pomidorowy Pudliszki czy Develey uratuje nas w porze obiadowej, za to konfitury, powidła i dżemy będą inspiracją do deseru! Macie ochotę na słodkie naleśniki z sosem śliwkowym, a może placuszki z konfiturą z róży? Warto mieć pod ręką kilka słoiczków z zamkniętymi w nich owocami, orzechy, owoce suszone np. rodzynki, morele, śliwki czy żurawinę, a także miód. Dzięki temu szybko udekorujesz lody, sałatkę owocową albo bitą śmietanę.
Mrożone warzywa
Nawet wybitni kucharze – jak Beata Śniechowska czy Karol Okrasa – nie mogą ugotować poza sezonem potraw ze świeżych warzyw, jakie sobie tylko wymarzą! Z pomocą przychodzą wtedy mrożonki – kalafior, brokuł, bób czy fasolka dostępne są w każdym supermarkecie nawet w zimie. Będą świetną podstawą do zupy warzywnej, ale i dodatkiem do obiadu.
Makaron i ryż
Co prawda makaron, kasza oraz ryż nie mogą leżeć w spiżarni zbyt długo, ale zawsze warto je mieć w domu. Trzeba po prostu pamiętać, aby zużywać zapasy regularnie. Wystarczy 20 minut, aby ugotować pęczak lub garść makaronu – do tego zgrillować warzywa i kurczaka, a już mamy gotowy pożywny obiad, złożony ze wszystkich potrzebnych składników odżywczych.