Kasza jęczmienna perłowa jest jedną z najlepszych kasz i jest najbardziej popularna. U nas kaszę produkuje się w trzech gatunkach: jako grubą, średnią i drobną. Kasza z grzybami i warzywami to świetny pomysł na obiad.

Produkty:

  • 4 łyżki kaszy perłowej
  • 20 dag grzybów
  • garść łuskanego zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 4 dag tartego sera
  • 3/4 kubka kefiru
  • 1 cebula
  • olej
  • 1,5 łyżeczki margaryny
  • zielona pietruszka
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umytą kaszę perłową wraz z całą marchewką i cebulą gotuj na miękko w dużej ilości osolonej wody.
  2. Grzyby pokrój w plastry i poduś na oleju razem z zielonym groszkiem, następnie dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.
  3. Ugotowaną marchew pokrój w kostkę i dodaj do grzybów z groszkiem.
  4. Kaszę perłową z dodatkiem margaryny włóż do głębokiego półmiska, natomiast mieszankę warzywno-grzybową włóż do mniejszego półmiska.
  5. Do tego podawaj tarty ser zmieszany z kefirem.

Smacznego!