Kasza jęczmienna perłowa jest jedną z najlepszych kasz i jest najbardziej popularna. U nas kaszę produkuje się w trzech gatunkach: jako grubą, średnią i drobną. Kasza z grzybami i warzywami to świetny pomysł na obiad.
Produkty:
- 4 łyżki kaszy perłowej
- 20 dag grzybów
- garść łuskanego zielonego groszku
- 2 marchewki
- 4 dag tartego sera
- 3/4 kubka kefiru
- 1 cebula
- olej
- 1,5 łyżeczki margaryny
- zielona pietruszka
- sól
Przygotowanie:
- Umytą kaszę perłową wraz z całą marchewką i cebulą gotuj na miękko w dużej ilości osolonej wody.
- Grzyby pokrój w plastry i poduś na oleju razem z zielonym groszkiem, następnie dodaj posiekaną zieloną pietruszkę.
- Ugotowaną marchew pokrój w kostkę i dodaj do grzybów z groszkiem.
- Kaszę perłową z dodatkiem margaryny włóż do głębokiego półmiska, natomiast mieszankę warzywno-grzybową włóż do mniejszego półmiska.
- Do tego podawaj tarty ser zmieszany z kefirem.
Smacznego!