Croque monsieur i croque madame – najsłynniejsze francuskie tosty

    -

    Chcesz poczuć klimat francuskiej kawiarenki? Wystaw stolik na balkon lub taras i przygotuj słynne francuskie tosty. Croque monsieur i jego siostra – croque madame czyli „chrupiący pan” i „chrupiąca pani” to symbol tamtejszej kuchni. Pod skomplikowaną nazwą kanapki kryje się prosty i sycący posiłek, doskonały na śniadanie, lunch, a nawet obiad, jeśli zaserwujemy ją w towarzystwie sałatki. Croque monsieur to opieczony tost, nadziewany szynką i rozpływającym się serem. Chociaż autor pysznej przekąski nie jest znany, to wiadomo, że wymyślono ją w 1910 roku w paryskiej kawiarni przy bulwarze Kapucynów. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj z nami chrupiącego dżentelmena lub damę!

    Tajemnica kultowych, zapiekanych kanapek tkwi w doborze składników i sposobie wykonania. – Kanapkę może przygotować każdy, ponieważ jest prosta w wykonaniu i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W najłatwiejszej wersji croque-monsieur składa się z chleba tostowego, szynki i sera żółtego, np. szwajcarskiego. Przygotowując croque można użyć np. sera Aldamer MSM Mońki, który posiada szlachetny, lekko słodkawy smak z wyczuwalną orzechową nutą. Kanapkę podpiekamy na patelni lub w piekarniku, żeby chleb stał się chrupiący, a ser się dobrze rozpuścił. To właśnie od chrupania wzięła się nazwa – „chrupiący dżentelmen”. Powstało wiele wariacji croque, najbardziej znaną jest żeńska wersja, czyli „chrupiąca dama” – croque madame, wzbogacona o jajko sadzone, osadzone na górze tosta. Wyglądem przypomina ono damski kapelusz, stąd nazwa. Dopełnieniem tostowej rodziny jest „chrupiąca panienka” – we Francji znana jako croque-mademoiselle będąca dietetyczną wersją kanapki – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych typu holenderskiego i szwajcarskiego.

    Kanapka jest bardzo sycąca, dlatego najlepiej zjeść ją po porannym treningu. A warto się nią delektować, ponieważ smakuje wybornie i poprawia samopoczucie.

    Polecamy przepis na croque madame, a jeśli marzy wam się croque mosieur – po prostu przygotujcie wersję bez jajka sadzonego, czyli zdejmijcie „chrupiącej damie” kapelusz!

    Croque madame

    Składniki na 2 porcje

    • 4 kromki chleba tostowego
    • 4 duże plasterki sera Aldamer MSM Mońki
    • 4 plasterki szynki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • keczup

    Przygotowanie

    Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.

    W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza