Cukinie i bakłażany – 3 propozycje

    -

    Cukinie nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, marynowania. Cukinia jest warzywem lekko strawnym i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Za to zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A,C, K, PP i B1, beta karoten. Natomiast bakłażan zawiera dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu,błonnika oraz witaminę C,A i B2. Niestety jest ciężko strawny, powoduje wzdęcia. Nie można spożywać bakłażana na surowo, ponieważ zawiera solaninę, toksyczny związek rozpadający się podczas obróbki termicznej.

    Cukinie duszone z pomidorami

    Składniki

    • 4 niewielkie cukinie
    • 3 pomidory
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    1. Pomidory umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę.
    2. .Następnie usunąć miejsca przy szypułkach i pokroić pomidory w ósemki.
    3. Cukinie opłukać, odciąć końce i pokroić w talarki 6mm grubości.
    4. Cebulę obraną i drobną posiekaną zeszklić na maśle, wrzucić cukinie, podsmażać około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć pomidory, wsypać pół łyżeczki soli i dusić 10 minut, co chwile mieszając. Na koniec dodać przeciśnięty przez prasę czosnek.
    5. Potrawę doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.

    Cukinie smażone w panierce

    Składniki

    • 2 duże cukinie
    • 2 łyżki mąki
    • 2 jajka
    • bułka tarta
    • oliwa z oliwek
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Umyte cukinie pokroić w skośne plastry 8mm, odrzucając końce. Oprószyć solą oraz pieprzem i na 15 minut zostawić na sicie.
    2. Następnie przełożyć na papierowy ręcznik i dokładnie osuszyć.
    3. Każdy kawałek obtaczać w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
    4. Rozgrzewamy oliwę i sprawdzamy czy jej temperatura jest odpowiednia wrzucając jeden plasterek. Jeżeli tłuszcz nie będzie skwierczeć, a panierka zacznie odpadać, należy zwiększyć ogień. Jak panierka będzie od razu brązowieć trzeba ogień od razu zmniejszyć.
    5. Smażyć na jasnozłoty kolor po około 2 minuty z każdej strony.
    6. Tłuszcz odsączamy na sicie lub papierowym ręczniku.

    Bakłażany grillowane

    Składniki

    -2 bakłażany -6 łyżek oliwy -1 łyżka octu z białego wina -2 łyżeczki świeżych ziół – majeranku, tymianku, oregano -2 ząbki czosnku -sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Z bakłażana usunąć szypułkę i pokroić w poprzek na plastry takiej samej grubości.
    2. Kłaść na rozgrzanym grillu lub patelni do grillowania i piec po 2 minuty z każdej strony, uważając żeby nie zbrązowiały.
    3. Następnie odkładać na sito.
    4. Poćwiartowany czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, wrzucić grillowane bakłażany i podsmażać 3 minuty.
    5. Zdjąć z ognia, dodać ocet oraz posiekane zioła i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza