Cukinie nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, marynowania. Cukinia jest warzywem lekko strawnym i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Za to zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A,C, K, PP i B1, beta karoten. Natomiast bakłażan zawiera dużo potasu, wapnia, żelaza, fosforu,błonnika oraz witaminę C,A i B2. Niestety jest ciężko strawny, powoduje wzdęcia. Nie można spożywać bakłażana na surowo, ponieważ zawiera solaninę, toksyczny związek rozpadający się podczas obróbki termicznej.
Cukinie duszone z pomidorami
Składniki
- 4 niewielkie cukinie
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
- Pomidory umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę.
- .Następnie usunąć miejsca przy szypułkach i pokroić pomidory w ósemki.
- Cukinie opłukać, odciąć końce i pokroić w talarki 6mm grubości.
- Cebulę obraną i drobną posiekaną zeszklić na maśle, wrzucić cukinie, podsmażać około 5 minut na średnim ogniu. Dołożyć pomidory, wsypać pół łyżeczki soli i dusić 10 minut, co chwile mieszając. Na koniec dodać przeciśnięty przez prasę czosnek.
- Potrawę doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.
Cukinie smażone w panierce
Składniki
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Umyte cukinie pokroić w skośne plastry 8mm, odrzucając końce. Oprószyć solą oraz pieprzem i na 15 minut zostawić na sicie.
- Następnie przełożyć na papierowy ręcznik i dokładnie osuszyć.
- Każdy kawałek obtaczać w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
- Rozgrzewamy oliwę i sprawdzamy czy jej temperatura jest odpowiednia wrzucając jeden plasterek. Jeżeli tłuszcz nie będzie skwierczeć, a panierka zacznie odpadać, należy zwiększyć ogień. Jak panierka będzie od razu brązowieć trzeba ogień od razu zmniejszyć.
- Smażyć na jasnozłoty kolor po około 2 minuty z każdej strony.
- Tłuszcz odsączamy na sicie lub papierowym ręczniku.
Bakłażany grillowane
Składniki
-2 bakłażany -6 łyżek oliwy -1 łyżka octu z białego wina -2 łyżeczki świeżych ziół – majeranku, tymianku, oregano -2 ząbki czosnku -sól, pieprz
Przygotowanie
- Z bakłażana usunąć szypułkę i pokroić w poprzek na plastry takiej samej grubości.
- Kłaść na rozgrzanym grillu lub patelni do grillowania i piec po 2 minuty z każdej strony, uważając żeby nie zbrązowiały.
- Następnie odkładać na sito.
- Poćwiartowany czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie, wrzucić grillowane bakłażany i podsmażać 3 minuty.
- Zdjąć z ognia, dodać ocet oraz posiekane zioła i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!