Buraki -dlaczego warto jeść? Są świetnym lekiem na anemię, obniżoną odporność, nadciśnienie oraz naturalnym suplementem dla kobiet ciężarnych. Zapewne trudno jest uwierzyć w to, że mały burak a tyle dobroci. Ale tak właśnie jest, a ta mała bulwa buraka jest prawdziwą skarbnicą ważnych składników. Proponujemy pyszne dania z buraczków – botwinę i buraczki z jabłkami w śmietanie.
Botwina – poezja smaku
Jest to zupa prosta, ale wykwintna. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku. Podaję przepis i trzymam kciuki.
Składniki
- 500g mięsa z kością np. szponder
- 3 małe buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duży por
- seler- ćwiartka
- 2 pęczki botwiny
- 150ml śmietany
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, cukier, sok z cytryny(lub kwasek cytrynowy)
Przygotowanie
- Mięso myjemy i zalewamy w garnku 2 litrami wody.
- Mięso doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Kiedy się pojawią na powierzchni szumowiny i piana zbieramy je.
- Kiedy szumowiny przestaną się zbierać dodajemy umyte i oskrobane warzywa.
- Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Co jaki czas dolewamy niewielką ilość wody.
- Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je razem z ugotowanymi warzywami.
- Umyte, obrane i pokrojone buraki wrzucamy do bulionu. Po zagotowaniu dodajemy umytą i pokrojoną botwinę.
- Kiedy nasza zupa zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, lub łyżeczkę kwasku cytrynowego i cukier. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
- Doprawiamy zupę do smaku. Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze raz cukier, sól, pieprz i kwasek cytrynowy. Na koniec dodajemy śmietanę.
Buraczki z jabłkami w śmietanie
Składniki
- 500g buraków
- 2 małe kwaskowe jabłka
- 100ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie
- Buraki myjemy i zalewamy wrzątkiem.
- Gotujemy około 2 godzin, aż zmiękną (czas gotowania zależy od wielkości buraków).
- Po ugotowaniu czekamy aż buraki wystygną.
- Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy obrane i poszatkowane jabłka. Dolewamy 2 łyżki wody i dusimy 5 minut.
- Dodajemy buraczki oraz śmietanę, dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy około 10 minut.
- Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Smacznego!