Czas na botwinę – dania z buraków

    -

    Buraki -dlaczego warto jeść? Są świetnym lekiem na anemię, obniżoną odporność, nadciśnienie oraz naturalnym suplementem dla kobiet ciężarnych. Zapewne trudno jest uwierzyć w to, że mały burak a tyle dobroci. Ale tak właśnie jest, a ta mała bulwa buraka jest prawdziwą skarbnicą ważnych składników. Proponujemy pyszne dania z buraczków – botwinę i buraczki z jabłkami w śmietanie.

    Botwina – poezja smaku

    Jest to zupa prosta, ale wykwintna. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku. Podaję przepis i trzymam kciuki.

    Składniki

    • 500g mięsa z kością np. szponder
    • 3 małe buraki
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 duży por
    • seler- ćwiartka
    • 2 pęczki botwiny
    • 150ml śmietany
    • ziele angielskie, liść laurowy
    • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny(lub kwasek cytrynowy)

    Przygotowanie

    1. Mięso myjemy i zalewamy w garnku 2 litrami wody.
    2. Mięso doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Kiedy się pojawią na powierzchni szumowiny i piana zbieramy je.
    3. Kiedy szumowiny przestaną się zbierać dodajemy umyte i oskrobane warzywa.
    4. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Co jaki czas dolewamy niewielką ilość wody.
    5. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je razem z ugotowanymi warzywami.
    6. Umyte, obrane i pokrojone buraki wrzucamy do bulionu. Po zagotowaniu dodajemy umytą i pokrojoną botwinę.
    7. Kiedy nasza zupa zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, lub łyżeczkę kwasku cytrynowego i cukier. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
    8. Doprawiamy zupę do smaku. Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze raz cukier, sól, pieprz i kwasek cytrynowy. Na koniec dodajemy śmietanę.

    Buraczki z jabłkami w śmietanie

    Składniki

    • 500g buraków
    • 2 małe kwaskowe jabłka
    • 100ml śmietany
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • sól, cukier, sok z cytryny

    Przygotowanie

    1. Buraki myjemy i zalewamy wrzątkiem.
    2. Gotujemy około 2 godzin, aż zmiękną (czas gotowania zależy od wielkości buraków).
    3. Po ugotowaniu czekamy aż buraki wystygną.
    4. Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    5. Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy obrane i poszatkowane jabłka. Dolewamy 2 łyżki wody i dusimy 5 minut.
    6. Dodajemy buraczki oraz śmietanę, dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy około 10 minut.
    7. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza