KulinariaCzas na botwinę - dania z buraków

Czas na botwinę – dania z buraków

-

Buraki -dlaczego warto jeść? Są świetnym lekiem na anemię, obniżoną odporność, nadciśnienie oraz naturalnym suplementem dla kobiet ciężarnych. Zapewne trudno jest uwierzyć w to, że mały burak a tyle dobroci. Ale tak właśnie jest, a ta mała bulwa buraka jest prawdziwą skarbnicą ważnych składników. Proponujemy pyszne dania z buraczków – botwinę i buraczki z jabłkami w śmietanie.

Botwina – poezja smaku

Jest to zupa prosta, ale wykwintna. Najważniejsze jest odpowiednie wyważenie smaku. Podaję przepis i trzymam kciuki.

Składniki

  • 500g mięsa z kością np. szponder
  • 3 małe buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży por
  • seler- ćwiartka
  • 2 pęczki botwiny
  • 150ml śmietany
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny(lub kwasek cytrynowy)

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i zalewamy w garnku 2 litrami wody.
  2. Mięso doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Kiedy się pojawią na powierzchni szumowiny i piana zbieramy je.
  3. Kiedy szumowiny przestaną się zbierać dodajemy umyte i oskrobane warzywa.
  4. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Co jaki czas dolewamy niewielką ilość wody.
  5. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je razem z ugotowanymi warzywami.
  6. Umyte, obrane i pokrojone buraki wrzucamy do bulionu. Po zagotowaniu dodajemy umytą i pokrojoną botwinę.
  7. Kiedy nasza zupa zacznie się gotować dodajemy sok z cytryny, lub łyżeczkę kwasku cytrynowego i cukier. Gotujemy jeszcze około 40 minut.
  8. Doprawiamy zupę do smaku. Jeżeli trzeba dodajemy jeszcze raz cukier, sól, pieprz i kwasek cytrynowy. Na koniec dodajemy śmietanę.

Buraczki z jabłkami w śmietanie

Składniki

  • 500g buraków
  • 2 małe kwaskowe jabłka
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, cukier, sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Buraki myjemy i zalewamy wrzątkiem.
  2. Gotujemy około 2 godzin, aż zmiękną (czas gotowania zależy od wielkości buraków).
  3. Po ugotowaniu czekamy aż buraki wystygną.
  4. Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  5. Na patelni roztapiamy masło, dorzucamy obrane i poszatkowane jabłka. Dolewamy 2 łyżki wody i dusimy 5 minut.
  6. Dodajemy buraczki oraz śmietanę, dokładnie wymieszaną z mąką i dusimy około 10 minut.
  7. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie