Cokolwiek nie zrobimy z ryby jest na pewno smaczne. Dzisiaj polecam babcine przepisy na gotowaną i duszoną rybę.

Gotowana ryba z sosem polskim

Produkty

  • 1 kg dorsza (najlepiej filet),
  • 2 cebule,
  • 3 szklanki wody,
  • kawałek selera,
  • sól, pieprz,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • mały listek laurowy,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie

  1. Filety z dorsza zwinąć w rulon i włożyć do bardzo niewielkiej ilości wody, z drobno pokrojonymi warzywami, dodać przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut.
  2. Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupki, posiekać.
  3. Masło stopić w małym rondelku, dodać jajka, posolić i posypać dużą ilością zielonej pietruszki.
  4. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru. Położyć na talerz, obok ułożyć warzywa odcedzone z wywaru.
  5. Rybę polać sosem maślano-jajecznym, wszystko posypać zieloną pietruszką.
  6. Podawać z ziemniakami z wody, z ziemniaczanym puree i zieloną sałatą albo surówką z porów.

Ryba duszona z cebulką i pieczarkami

Produkty

  • 50dag filetów, rybnych (ryba wedle smaku),
  • 1 łyżka mąki,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • 2 cebule,
  • 10 dag pieczarek,
  • pół szklanki śmietany.

Przygotowanie

  1. Filety z ryby osolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu.
  2. Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki.
  3. Na usmażone grzyby ułożyć rybę, skropić wodą i pod przykryciem dusić kilka minut.
  4. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować, ale krótko.
  5. Podawać z ziemniakami z wody i surówką.