Cokolwiek nie zrobimy z ryby jest na pewno smaczne. Dzisiaj polecam babcine przepisy na gotowaną i duszoną rybę.
Gotowana ryba z sosem polskim
Produkty
- 1 kg dorsza (najlepiej filet),
- 2 cebule,
- 3 szklanki wody,
- kawałek selera,
- sól, pieprz,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- mały listek laurowy,
- 3 łyżki masła,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
- Filety z dorsza zwinąć w rulon i włożyć do bardzo niewielkiej ilości wody, z drobno pokrojonymi warzywami, dodać przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut.
- Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupki, posiekać.
- Masło stopić w małym rondelku, dodać jajka, posolić i posypać dużą ilością zielonej pietruszki.
- Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru. Położyć na talerz, obok ułożyć warzywa odcedzone z wywaru.
- Rybę polać sosem maślano-jajecznym, wszystko posypać zieloną pietruszką.
- Podawać z ziemniakami z wody, z ziemniaczanym puree i zieloną sałatą albo surówką z porów.
Ryba duszona z cebulką i pieczarkami
Produkty
- 50dag filetów, rybnych (ryba wedle smaku),
- 1 łyżka mąki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 cebule,
- 10 dag pieczarek,
- pół szklanki śmietany.
Przygotowanie
- Filety z ryby osolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki.
- Na usmażone grzyby ułożyć rybę, skropić wodą i pod przykryciem dusić kilka minut.
- Następnie zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować, ale krótko.
- Podawać z ziemniakami z wody i surówką.