Czas na rybkę

    -

    Cokolwiek nie zrobimy z ryby jest na pewno smaczne. Dzisiaj polecam babcine przepisy na gotowaną i duszoną rybę.

    Gotowana ryba z sosem polskim

    Produkty

    • 1 kg dorsza (najlepiej filet),
    • 2 cebule,
    • 3 szklanki wody,
    • kawałek selera,
    • sól, pieprz,
    • 3 ziarnka ziela angielskiego,
    • mały listek laurowy,
    • 3 łyżki masła,
    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • zielona pietruszka.

    Przygotowanie

    1. Filety z dorsza zwinąć w rulon i włożyć do bardzo niewielkiej ilości wody, z drobno pokrojonymi warzywami, dodać przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut.
    2. Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupki, posiekać.
    3. Masło stopić w małym rondelku, dodać jajka, posolić i posypać dużą ilością zielonej pietruszki.
    4. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru. Położyć na talerz, obok ułożyć warzywa odcedzone z wywaru.
    5. Rybę polać sosem maślano-jajecznym, wszystko posypać zieloną pietruszką.
    6. Podawać z ziemniakami z wody, z ziemniaczanym puree i zieloną sałatą albo surówką z porów.

    Ryba duszona z cebulką i pieczarkami

    Produkty

    • 50dag filetów, rybnych (ryba wedle smaku),
    • 1 łyżka mąki,
    • sól, pieprz,
    • 2 łyżki oleju lub oliwy,
    • 2 cebule,
    • 10 dag pieczarek,
    • pół szklanki śmietany.

    Przygotowanie

    1. Filety z ryby osolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć na dość mocno rozgrzanym tłuszczu.
    2. Następnie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę i pieczarki.
    3. Na usmażone grzyby ułożyć rybę, skropić wodą i pod przykryciem dusić kilka minut.
    4. Następnie zalać śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować, ale krótko.
    5. Podawać z ziemniakami z wody i surówką.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Poprzedni artykuł
    Następny artykuł

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza