Podstawowe cechy kawy są dosyć proste do określenia. Kawa ma być gorąca, mocna i smaczna. Może być słodka lub gorzka. Ale to nie wszystko. W rzeczywistości kawa jest bardzo złożonym napojem. Całkowita liczba różnych związków aromatycznych występujących w kawie nie jest jeszcze do końca znana, ale obecne szacunki wynoszą ponad 800 i rosną z każdym rokiem. Wszystko to sprawia, że ilość rodzajów kawy jest w zasadzie nieskończona. Oto kilka najpopularniejszych typów kaw.

Espresso

Espresso to baza dla różnych napojów kawowych. Wiele innych rodzajów kaw opiera się właśnie na espresso. Wytwarzane jest przez przepuszczenie wrzącej wody pod ciśnieniem przez zmielone ziarna kawy, co powoduje, że napar jest silniejszy niż te wytwarzane z innych metod parzenia. Espresso to najczystsze doznanie kawowe, ale nie dla wszystkich, przede wszystkim z powodu bardzo silnego smaku i dużej mocy.

Americano

Wiele rodzajów kaw bazujących na espresso wykorzystuje mleko, ale nie Americano. Tutaj, zamiast mleka, dodaje się do espresso gorącą wodę. Rezultatem jest napój, który ma taką samą moc jest podstawa czyli espresso, ale o innym, łagodniejszym, smaku.

Latte

Kolejną kawą bazującą na espresso jest Latte. Składa się w jednej trzeciej z espresso, dwóch trzecich z mleka i zakończone jest około centymetrem pianki, również z mleka. Podawane w wysokich szklankach, z wyraźną różnicą pomiędzy warstwami, stało się niezwykle popularne w ostatnich czasach.

Mocca

Wariant kawy latte, wymyślony przez amerykańskich baristów. Jest to napój kawowy na bazie espresso z dodatkiem gorącego mleka oraz czekolady.

Cappuccino

Prawdopodobnie najbardziej popularny rodzaj kawy na świecie, cappuccino składa się z trzech warstw. Ten włoski napój kawowy jest tradycyjnie wytwarzany z espresso, gorącego mleka i zwieńczony spienionym mlekiem, często przygotowywanym za pomocą parownika do mleka dla uzyskania gęstszej pianki. Ta ostatnia warstwa może być również zwieńczona wiórkami czekoladowymi lub innymi dodatkami.

Kawa mrożona

Mrożona kawa może być wspaniałym, orzeźwiającym napojem – ale tylko wtedy, gdy można uzyskać zimny napój bez rozcieńczania go lodem. Dodanie kostek lodu do gorącej kawy prowadzi do rozcieńczenia napoju, przez co traci on swój smak, aromat i moc. Aby uzyskać kawę mrożoną najlepiej jest włożyć ją do lodówki i zaczekać aż stanie się wystarczająco zimna.

Kawa po irlandzku

Napój z gorącej kawy, cukru, gęstej śmietany i oczywiście irlandzkiej whisky. Napój ma ciekawą historię. Kawa została wymyślona i nazwana przez irlandzkiego szefa kuchni. Po tym jak amerykańscy pasażerowie przybyli tam pewnego wieczoru podczas ostrej zimy 1940 roku, dodał on whisky do kawy, aby ogrzać pasażerów. Stworzył tym samym nowy rodzaj kawy pity teraz na całym świecie.

Warto wypróbować różne rodzaje kawy. Dobra kawiarnia we Wrocławiu oferuje szeroki wybór kaw, nie tylko tych podanych w artykule. Każda z nich oferuje inne doznania smakowe i zapachowe. Może okazać się, że pierwotny wybór nie był wcale najlepszym, a nowe doświadczenie sprawi, że coś, czego nie spodziewaliśmy się nawet polubić zostanie naszym ulubionym napojem.