Gulasz wołowy to świetny przykład dania jednogarnkowego. Takie dania są nie tylko szybkie, proste i łatwe w przygotowaniu. Smak gulaszu wołowego przygotowywanego w jednym garnku wynika z łączenia się aromatów jego składników. Do dań jednogarnkowych można także wykorzystać tańsze kawałki mięsa, które po ugotowaniu będą tak samo smaczne jak najdroższy stek. Proponowany przeze mnie gulasz to pełnowartościowy posiłek, gotowy do podania tuż po przyrządzeniu.
Gulasz wołowy z ziemniakami
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 700g steku pokrojonego w kostkę
- 2 duże cebule, obrane i pokrojone w plasterki
- 300ml czerwonego wina
- około 600ml wołowego bulionu z kostki
- sól, pieprz
- 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1 łodyga świeżej natki pietruszki, 1 łodyga tymianku i 1 liść laurowy związany nitką
- 1 mała brukiew, obrana i pokrojona w kostkę
- 2 pokrojone łodygi selera naciowego
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
Przygotowanie
- Łyżkę oleju rozgrzej w dużym naczyniu żaroodpornym.
- Dodaj połowę mięsa i podsmaż do zbrązowienia. Mięso odstaw, i podsmaż drugą porcję mięsa.
- Pozostały olej wlej do rondelka o grubym dnie. Dodaj cebulę i smaż pod przykryciem około 5 minut– od czasu do czasu mieszając.
- Do usmażonej cebuli dolej wino i doprowadź do wrzenia – gotuj bez przykrycia aż połowa płynu odparuje.
- Dodaj cebulę do mięsa, razem z bulionem i ziołami.
- Przypraw solą i pieprzem (kostka rosołowa jest już słona, więc nie musisz dodawać wiele soli).
- Gulasz doprowadź do wrzenia (cały czas mieszając), następnie zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem aż mięso zmięknie.
- Dodaj marchew, seler, brukiew i ziemniaki.
- Duś kolejne 40 minut – aż zmiękną warzywa.
- Dopraw do smaku. Przed podaniem wyjmij pozostałości pęczka ziół.
Gulasz wołowy z szalotkami i kaszą jęczmienną
Składniki
- 5 szalotek pokrojonych w ćwiartki
- 5 ząbków czosnku, pokrojonych w ćwiartki
- 3duże marchewki pokrojone w talarki
- 3 duże pokrojone korzenie selera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
- kilka gałązek tymianku, 1 listek laurowy, gałązka rozmarynu i kawałek skórki cytryny, wszystko związane nitką
- 500ml pełnego czerwonego wina
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 300ml bulionu wołowego
- 10 rozgniecionych ziarenek pieprzu czarnego
- sól, pieprz
Przygotowane
- Piekarnik rozgrzej do 240 stopni.
- Szalotki, czosnek, marchewkę i seler włóż do brytfanki. Zalej 2 łyżkami oliwy i wymieszaj.
- Piecz około 15 minut aż warzywa zbrązowieją.
- Pozostałą oliwę rozgrzej w rondlu o grubym dnie.
- Mięso podziel na 3 części i każdą z nich podsmaż aż zbrązowieje.
- Usmażone mięso przełóż z powrotem do rondla.
- Dodaj warzywa, przyprawy, wino, bulion, kaszę jęczmienną i pieprz.
- Doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj około 2,5 godziny– mięso musi zmięknąć.
- Dodaj wody, jeśli gulasz stanie się zbyt gęsty.
- Dopraw do smaku. Przed podaniem wyjmij pozostałości pęczka ziół.
Smacznego!