Dania z drobiu – kurczak w miodzie i indyk w cieście francuskim

    -

    Propozycji na dania z drobiu nigdy dość. Na dziś proponujemy kurczaka z fasolką szparagową w miodzie, oraz mięso z indyka w cieście francuskim. Smacznego!

    kurczak z fasolka w miodzie

    Kurczak z fasolką szparagową w miodzie

    Składniki

    • 50 dag piersi z kurczaka
    • 30 dag fasolki szparagowej
    • 2 łyżeczki miodu
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz, papryka słodka, curry, cynamon, imbir

    Przygotowanie

    1. Umyte mięso z kurczaka kroimy w kostkę.
    2. Przygotowujemy marynatę: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy i przyprawy.
    3. Marynujemy mięso.
    4. Następnie mięso obsmażamy na reszcie oliwy, dodajemy fasolkę i smażymy 15 minut.
    5. Dodajemy resztę soku z limonki, miodu i przyprawy, smażymy jeszcze około 5 minut.

    Smacznego!

     

    Filet z indyka w cieście francuskim

    indyk ciasto francuskie

    Składniki

    • 1 filet z indyka
    • 3 plastry szynki
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 3 plastry sera żółtego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 jajko
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Umyty filet z indyka kroimy na 3 kawałki.
    2. Pokrojone filety nacieramy solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
    3. Ciasto francuskie dzielimy na 3 części, na środek każdego kawałka kładziemy filet, plaster szynki i sera, zawijamy całość w ciasto i sklejamy.
    4. Zawinięte mięso w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.
    5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza