Propozycji na dania z drobiu nigdy dość. Na dziś proponujemy kurczaka z fasolką szparagową w miodzie, oraz mięso z indyka w cieście francuskim. Smacznego!
Kurczak z fasolką szparagową w miodzie
Składniki
- 50 dag piersi z kurczaka
- 30 dag fasolki szparagowej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka, curry, cynamon, imbir
Przygotowanie
- Umyte mięso z kurczaka kroimy w kostkę.
- Przygotowujemy marynatę: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy i przyprawy.
- Marynujemy mięso.
- Następnie mięso obsmażamy na reszcie oliwy, dodajemy fasolkę i smażymy 15 minut.
- Dodajemy resztę soku z limonki, miodu i przyprawy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
Filet z indyka w cieście francuskim
Składniki
- 1 filet z indyka
- 3 plastry szynki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 plastry sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Umyty filet z indyka kroimy na 3 kawałki.
- Pokrojone filety nacieramy solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Ciasto francuskie dzielimy na 3 części, na środek każdego kawałka kładziemy filet, plaster szynki i sera, zawijamy całość w ciasto i sklejamy.
- Zawinięte mięso w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Smacznego!