Propozycji na dania z drobiu nigdy dość. Na dziś proponujemy kurczaka z fasolką szparagową w miodzie, oraz mięso z indyka w cieście francuskim. Smacznego!

kurczak z fasolka w miodzie

Kurczak z fasolką szparagową w miodzie

Składniki

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka, curry, cynamon, imbir

Przygotowanie

  1. Umyte mięso z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Przygotowujemy marynatę: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki, 1 łyżeczka oliwy i przyprawy.
  3. Marynujemy mięso.
  4. Następnie mięso obsmażamy na reszcie oliwy, dodajemy fasolkę i smażymy 15 minut.
  5. Dodajemy resztę soku z limonki, miodu i przyprawy, smażymy jeszcze około 5 minut.

Smacznego!

 

Filet z indyka w cieście francuskim

indyk ciasto francuskie

Składniki

  • 1 filet z indyka
  • 3 plastry szynki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 plastry sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Umyty filet z indyka kroimy na 3 kawałki.
  2. Pokrojone filety nacieramy solą, pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem, wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  3. Ciasto francuskie dzielimy na 3 części, na środek każdego kawałka kładziemy filet, plaster szynki i sera, zawijamy całość w ciasto i sklejamy.
  4. Zawinięte mięso w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem.
  5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Smacznego!