Suflet – czyli nic innego jak deser z utartych żółtek i ubitej piany. Suflet to danie niezwykle delikatne, przy czym delikatność sufletu uzyskujemy dzięki dużej zawartości piany z białek. Suflet podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Zimny suflet traci swój wyjątkowy smak. Dodatkiem do sufletu mogą być warzywa, owoce, ser.
Suflet ze szpinakiem
Składniki
- 6 jajek
- 500g szpinaku
- 250g słodkiej śmietany 18%
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Przygotowanie szpinaku: szpinak przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Liście opłukujemy i zalewamy 2 litrami osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie, mocno odciśnięty drobno siekamy.
- Mąkę dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i wlewamy do reszty śmietany zagotowanej wraz z masłem w rondlu o grubym dnie. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 6 minut, wciąż ubijając trzepaczką.
- Po 6 minutach zdejmujemy rondel z ognia i ubijając trzepaczką dodajemy po jednym żółtku. Tak powstałą masę łączymy ze szpinakiem i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Ostrożnie wszystko mieszamy wraz z ubitymi białkami na sztywną pianę.
- Naczynie żaroodporne do sufletów smarujemy masłem i oprószamy mąką, do wysokości 2/3 napełniamy masą.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy masę. Pieczemy 20 minut, aż suflet wyrośnie ponad brzeg formy i wierzch się przyrumieni.
- Suflet ostrożnie wyjmujemy z piekarnika żeby nie opadł i podajemy na gorąco w naczyniu, w którym się piekł.
Suflet z serem
Składniki
- 6 jajek
- 150 g żółtego sera najlepiej ementalera startego na tarce o dużych oczkach
- 200ml mleka
- 150 ml słodkiej śmietany
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i wlewamy do reszty mleka, zagotowanego razem ze śmietaną i masłem w rondlu o grubym dnie. Na bardzo małym ogniu gotujemy 6 minut cały czas ubijając trzepaczką.
- Po 6 minutach zdejmujemy z ognia i mieszając dodajemy ser. Gotujemy 5 minut.
- Po 5 minutach, ubijając trzepaczką dodajemy po jednym żółtku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i musimy ostrożnie przemieszać i z ubitą na sztywno pianą z białek.
- Masą napełniamy naczynie żaroodporne posmarowane masłem i oprószone mąką do 2/3 wysokości.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, aż suflet wyrośnie i wierzch stanie się jasnozłocisty.
- Suflet ostrożnie wyjmujemy z pieca, tak żeby nie opadł i podajemy w naczyniu w którym się piekł.
Smacznego!