Delikatność sufletu – suflet ze szpinakiem i suflet z serem

    -

    Suflet – czyli nic innego jak deser z utartych żółtek i ubitej piany. Suflet to danie niezwykle delikatne, przy czym delikatność sufletu uzyskujemy dzięki dużej zawartości piany z białek. Suflet podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Zimny suflet traci swój wyjątkowy smak. Dodatkiem do sufletu mogą być warzywa, owoce, ser.

    Suflet ze szpinakiem

    Składniki

    • 6 jajek
    • 500g szpinaku
    • 250g słodkiej śmietany 18%
    • 3 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    1. Przygotowanie szpinaku: szpinak przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Liście opłukujemy i zalewamy 2 litrami osolonego wrzątku i gotujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie, mocno odciśnięty drobno siekamy.
    2. Mąkę dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i wlewamy do reszty śmietany zagotowanej wraz z masłem w rondlu o grubym dnie. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 6 minut, wciąż ubijając trzepaczką.
    3. Po 6 minutach zdejmujemy rondel z ognia i ubijając trzepaczką dodajemy po jednym żółtku. Tak powstałą masę łączymy ze szpinakiem i doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    4. Ostrożnie wszystko mieszamy wraz z ubitymi białkami na sztywną pianę.
    5. Naczynie żaroodporne do sufletów smarujemy masłem i oprószamy mąką, do wysokości 2/3 napełniamy masą.
    6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy masę. Pieczemy 20 minut, aż suflet wyrośnie ponad brzeg formy i wierzch się przyrumieni.
    7. Suflet ostrożnie wyjmujemy z piekarnika żeby nie opadł i podajemy na gorąco w naczyniu, w którym się piekł.

    Suflet z serem

    Składniki

    • 6 jajek
    • 150 g żółtego sera najlepiej ementalera startego na tarce o dużych oczkach
    • 200ml mleka
    • 150 ml słodkiej śmietany
    • 2 łyżki mąki
    • 3 łyżki masła
    • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    1. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i wlewamy do reszty mleka, zagotowanego razem ze śmietaną i masłem w rondlu o grubym dnie. Na bardzo małym ogniu gotujemy 6 minut cały czas ubijając trzepaczką.
    2. Po 6 minutach zdejmujemy z ognia i mieszając dodajemy ser. Gotujemy 5 minut.
    3. Po 5 minutach, ubijając trzepaczką dodajemy po jednym żółtku. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i musimy ostrożnie przemieszać i z ubitą na sztywno pianą z białek.
    4. Masą napełniamy naczynie żaroodporne posmarowane masłem i oprószone mąką do 2/3 wysokości.
    5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut, aż suflet wyrośnie i wierzch stanie się jasnozłocisty.
    6. Suflet ostrożnie wyjmujemy z pieca, tak żeby nie opadł i podajemy w naczyniu w którym się piekł.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza