Każda osoba zajmująca się tym zawodowo, podająca słodkości gościom w kawiarni lub cukierni, ma swoje ulubione produkty, na których lubi pracować i smaki, w których się specjalizuje. Profesjonalne produkty cukiernicze coraz częściej docierają także do naszych domów i kuchni, gdzie przygotowujemy desery dla najbliższych. Dziś polecimy Wam jeden z takich profesjonalnych produktów, z którym być może nie spotkaliście się do tej pory, a który z pewnością pokochacie – mowa o paście pralinowej!

Czym jest pasta pralinowa?

Pasta pralinowa to specjalna masa, będąca składnikiem wielu produktów cukierniczych. Podstawa jej składu to czekolada, oleje i inne słodkie dodatki – wybór smaków jest naprawdę duży. Producenci oferują masy pralinowe z kawałkami pralin, maślanych prażynek, bezy, owoców oraz z wiórkami kokosowymi. Powstaje w ten sposób wyjątkowa masa o smaku pralinek w różnych smakach!

Do czego dodać pastę o smaku pralin?

Jak już wspomnieliśmy, pasty pralinowe mają zastosowanie zarówno profesjonalne, jak też nadają się do domowych wypieków. Możesz ich używać tak naprawdę w dowolny sposób – tak, jak podyktuje Ci Twoja fantazja i tworzone samodzielnie przepisy. Profesjonalnie tworzy się z nich praliny cięte oraz z formy. Powstają dzięki niej więc przepyszne desery z pralinami. Konsystencja pasty pralinowej pozwala też na jej użycie jako nadzienie w wielu produktach cukierniczych. Nadziejesz nią ciasteczka, muffinki oraz przełożysz warstwy tortu. Pokryjesz nią też zimne desery lodowe. Twoje słodkości zyskają w ten sposób zachęcający wygląd, dzięki któremu skuszą się na nie nie tylko największe łasuchy, ale nawet osoby nieprzepadające na co dzień za słodkim smakiem. Każdy deser zyska też oczywiście na smaku – dodasz do niego niesamowity pralinowy aromat z nutą orzechów, owoców lub innych dodatków.

Gdzie kupić?

Różnorodne masy pralinowe kupisz w większości sklepów z profesjonalnymi produktami do cukiernictwa. Dostępne są w wygodnych wiaderkach – nawet o rozmiarach do 5 kg, dzięki czemu korzystają z nich także zawodowi cukiernicy. Twoja aromatyczna pasta nie skończy się po wypieku jednego ciasta, a znając realia przygotowywania domowych deserów, sporo z wiaderka ubędzie też już w czasie ich tworzenia – na pewno nie powstrzymasz się przed jej smakiem!

Więcej praktycznych porad na temat przygotowywania słodkich deserów, a także praktyczne produkty, których użyjesz do nich, odnajdziesz na blogu i w sklepie SugarCraft. Twoim deserom nikt nie oprze się dzięki paście pralinowej, która już samym wyglądem zachęci do ich skosztowania!