Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne.
Pieczony kurczak na smacznej sałacie
Składniki
- 1 sałata
- 2 marchewki
- 2 pory – biała część
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- 1 pieczona pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sok z 1/4 limonki
- sól, pieprz, curry
Przygotowanie
- Wszystkie warzywa należy umyć.
- Pomidory kroimy na kawałki, pozostałe warzywa kroimy w cienkie paseczki.
- Kurczaka kroimy w paseczki.
- Wszystko mieszamy.
- Sos do sałatki przyrządzamy z octu balsamicznego, oliwy i soku z limonki. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
- Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki
- Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerz. Na porwaną sałatę nakładamy naszą sałatkę.
Pulpety z indyka z sosem jogurtowym na ogórkach
Składniki
- 0,5kg udźca z indyka bez kości
- 2 marchewki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 pęczka kopru
- sól, pieprz, kolendra, papryka słodka
Przygotowanie
- Mięso, myjemy i kroimy w kostkę.
- Marchew myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Marchew, mięso i czosnek miksujemy z kolendrą. Pod koniec miksowania dodajemy pestki słonecznika i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
- Umyty koper siekamy i połowę dodajemy do masy mięsnej i mieszamy.
- Z masy mięsnej formujemy małe pulpety, a następnie gotujemy na parze przez 25 minut.
- Umyte ogórki, kroimy w długie cienkie paski.
- Jogurt mieszamy z octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostały koper i mieszamy.
- Na duży talerz wylewamy sos jogurtowy, na nim układamy wstęgi ogórka, a na ogórki kładziemy pulpety.
Smacznego!