Dietetyczne dania z drobiu

    -

    Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne.

    Pieczony kurczak na smacznej sałacie

    Składniki

    • 1 sałata
    • 2 marchewki
    • 2 pory – biała część
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 pomidory
    • 1 pieczona pierś z kurczaka
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego
    • sok z 1/4 limonki
    • sól, pieprz, curry

    Przygotowanie

    1. Wszystkie warzywa należy umyć.
    2. Pomidory kroimy na kawałki, pozostałe warzywa kroimy w cienkie paseczki.
    3. Kurczaka kroimy w paseczki.
    4. Wszystko mieszamy.
    5. Sos do sałatki przyrządzamy z octu balsamicznego, oliwy i soku z limonki. Solimy, pieprzymy i dodajemy curry.
    6. Dodajemy sos do sałatki i mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki
    7. Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerz. Na porwaną sałatę nakładamy naszą sałatkę.

    Pulpety z indyka z sosem jogurtowym na ogórkach

    Składniki

    • 0,5kg udźca z indyka bez kości
    • 2 marchewki
    • 2 łyżki pestek słonecznika
    • 2 ogórki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 jajko
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1/2 pęczka kopru
    • sól, pieprz, kolendra, papryka słodka

    Przygotowanie

    1. Mięso, myjemy i kroimy w kostkę.
    2. Marchew myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    3. Marchew, mięso i czosnek miksujemy z kolendrą. Pod koniec miksowania dodajemy pestki słonecznika i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
    4. Umyty koper siekamy i połowę dodajemy do masy mięsnej i mieszamy.
    5. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety, a następnie gotujemy na parze przez 25 minut.
    6. Umyte ogórki, kroimy w długie cienkie paski.
    7. Jogurt mieszamy z octem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pozostały koper i mieszamy.
    8. Na duży talerz wylewamy sos jogurtowy, na nim układamy wstęgi ogórka, a na ogórki kładziemy pulpety.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza