Przeziębienie i grypa to duże zagrożenie jesienią i zimą. Czasem nawet mimo wzmacnianej odporności chorujemy. Warto wiedzieć, co powinniśmy jeść, gdy dopadnie nas infekcja.
Przeziębienie i grypa – tego boimy się wraz z nastaniem pierwszych dni jesieni. Pogoda jest zmienna – gdy wychodzimy do pracy jest zimno, w dzień gorąco, potem znów chłodno. Coraz więcej osób wokół nas choruje, nasze dziecko przyniosło infekcję z przedszkola. Czasami, nawet jeżeli sukcesywnie i konsekwentnie dbamy o naszą odporność, zdarza się nam chorować. Przeziębienie, tak samo jak grypa są przenoszone drogą kropelkową i ciężko jest się przed nimi chronić. Jeśli już tak się stanie, że będziemy chorzy, dobrze wtedy dbać o odpowiednią dietę. Można też skorzystać z leków które łagodzą objawy infekcji i są bezpieczne dla organizmu oraz nie będą wykazywac interakcji z innymi lekami, które bierzemy (np. Oscillococcinum, Paragrippe).
Ważne co jesz w chorobie
Oczywiście należy jeść zupy warzywne, bo rozgrzewają, nawadniają i mają dużo składników odżywczych. Dobrze spożywać więcej ciepłych lekkostrawnych posiłków, bo organizm jest skupiony na walce z chorobą, nie na trawieniu. Powinniśmy jeść warzywa i owoce, bo najlepiej wspomagają organizm w walce, dzięki witaminom i mikroelementom. Ryby i mięso również są ważne, lecz w formie lekkiej, np. duszone z warzywami lub gotowane na parze. Oczywiście nikt chory nie powinien zapominać o zbawiennym działaniu czosnku i cebuli. Pić powinniśmy napoje ciepłe, np. herbaty ziołowe lub zwykłą herbatę wzmocnioną miodem i cytryną, świeżym imbirem, sokiem z malin lub czarnego bzu. Takie napoje mają działanie napotne, więc lecznicze.
Dlaczego niektóre produkty są szczególnie polecane podczas choroby?
- Czosnek – bo działa jak naturalny antybiotyk, atywirusowo i antybakteryjnie. Pamiętajmy, że takie działanie ma tylko czosnek świeży, poddany obróbce cieplnej traci właściwości lecznicze.
- Przyprawy: imbir, cynamon, kurkuma, cynamon, kardamon, goździki, lukrecja, tymianek, rozmaryn – działają rozgrzewająco, pobudzająco i przeciwśluzowo (można dodawać do dań i napojów).
- Kasza jaglana, kasza gryczana, czosnek, marchew, dynia, szpinak, brukselka – zawierają dużo beta karotenu. Kasza jaglana ma również odczyn zasadowy.
- Brokuł, natka pietruszki – zawierają dużo witaminy C. Poza tym natka neutralizuje męczący zapach czosnku.
- Nasiona siemienia lnianego, słonecznika, dyni – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe.
NIE można jeść:
Podczas choroby nie powinno się jeść produktów mlecznych, bo wzmagają one produkcję śluzu oraz cukrów prostych, które są pożywką dla wirusów, bakterii i grzybów.