Pyszny, domowy obiad w kilka minut? To możliwe, dzięki zastosowaniu szybkowaru. Naczynie pozwoli Ci znacznie przyspieszyć i usprawnić proces gotowania, dzięki czemu nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu, będziesz mógł przyrządzić znakomite posiłki dla swojej rodziny. Sprawdź, dlatego posiadanie szybkowaru się opłaca.
Szybkowar to rodzaj garnka, którego pokrywka jest wyposażona w zawiasy, co gwarantuje szczelniejsze zamknięcie naczynia, niż w przypadku jego tradycyjnych odpowiedników. Dzięki niej wewnątrz garnka wytwarza się podciśnienie, a także utrzymuje się stała, wysoka temperatura. Dlaczego jednak warto posiadać szybkowar?
Oszczędność
Przygotowywanie posiłków w szybkowarze to przede wszystkim znaczna oszczędność czasu. Szacuje się, że w przypadku większości produktów spożywczych szybkowar skraca czas przyrządzenia posiłku aż o połowę! Przykładowo ziemniaki będą miękkie i gotowe do spożycia już po około 6 minutach, natomiast kurczak lub wieprzowina zaledwie w kwadrans. Gotowanie mięsa i warzyw przebiega znacznie szybciej, niż tradycyjnymi metodami, dlatego zastosowanie szybkowaru pozwoli Ci nie tylko ograniczyć czas niezbędny do przygotowania posiłków, ale też przełoży się na inne oszczędności w twoim gospodarstwie domowym.
Aby ugotować w szybkowarze jedzenie nie musisz zalewać naczynia taką ilością wody, jak w przypadku tradycyjnych garnków. W trakcie gotowania para wodna uchodzi bowiem z niego jedynie w niewielkiej ilości, dlatego decydując się na takie rozwiązanie, będziesz zużywał znacznie mniej wody. Dodatkowo krótszy czas przygotowywania posiłków sprawi, że również twoja kuchenka będzie pracować krócej, w związku z czym zużyje mniej gazu lub prądu.
Smacznie i kolorowo
Podczas obróbki termicznej, jakiej poddajesz warzywa, mięso oraz ryby przed spożyciem, pożywienie traci znaczną część witamin oraz składników odżywczych. Przygotowanie posiłku za pomocą szybkowaru jest znacznie zdrowszym rozwiązaniem, właśnie dzięki znacznemu skróceniu czasu gotowania.
Ponadto warzywa mają intensywniejsze kolory, są bardziej sprężyste, dlatego doskonale prezentują się na talerzu, a przecież jak wiadomo, je się również oczami.
Kuchnia dla leniwych
Szybkowar jest również doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią poświęcać zbyt wiele czasu i energii na gotowanie lub po prostu nie mają kiedy tego robić. W szybkowarze nie da się po prostu przypalić jedzenia i wystarczy wypełnić garnek składnikami, nastawić do gotowania. W tym czasie nie trzeba doglądać potrawy, ponieważ w trakcie gotowania szybkowaru się nie otwiera, dlatego można się spokojnie zając innymi domowymi obowiązkami.
Ważną zaletą szybkowaru jest uniwersalność jego zastosowania. W naczyniu możesz nie tylko gotować, ale też smażyć, rozmrażać przechowywane w zamrażarce produkty, a niektóre modele znakomicie nadaj się również do wypieku chleba. Dlatego właśnie zakup szybkowaru jest doskonała receptą nie tylko na usprawnienie procesu gotowania, ale również na wypróbowanie swoich sił w kulinarnych eksperymentach.