Brokuł jest warzywem zawierającym mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, ponadto jest nisko kaloryczny.
Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Można je spożywać na surowo, jednak najczęściej są gotowane. Powinno się je gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie, nie dłużej niż kilka minut, dłuższe gotowanie powoduje zbyt duży ubytek witamin i minerałów.
Zupa brokułowa na mięsie
Składniki
- 300 g żeberek wieprzowych
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 lub 2 pietruszki( zależy od wielkości)
- 3 ziemniaki
- sól, pieprz
- śmietana 12% kwaśna
Przygotowanie
Mięso umyć i zalać 2 litrami wody, lekko posolić. Gotujemy, aż będzie miękkie. Następnie dokładamy umytą, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, chwilę gotujemy. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy około 10 minut. Do wrzącego bulionu dodajemy brokuł – wcześniej umyty – część kwiatową podzieloną na małe różyczki. Chwile gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyciągamy mięso, które można po ostygnięciu pokroić i dodać do zupy.
Jeżeli lubimy zupę ze śmietaną śmiało możecie ją dodać. Moja rodzina nie lubi śmietany w zupie więc jej nie dodaję.
Smacznego!