Domowe lody truskawkowe – dla ochłody…

    -

    Domowe lody truskawkowe to świetny sposób na letnie upały. Gdy żar leje się z nieba, a Ty chcesz się ochłodzić – przygotuj w domowym zaciszu pyszne lody truskawkowe. Polecamy!

    Składniki:

    • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
    • masło do podsmażenia
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 120 g cukru pudru
    • 300 ml śmietanki kremówki
    • Suszone truskawki np. Crispy Natural

    Przygotowanie:

    1. Truskawki pokrój na ćwiartki, podsmaż na rozgrzanym maśle. Odstaw na bok, by ostygły.
    2. Oddziel białka od żółtek – ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    3. Do ubitych białek dodaj 60g cukru pudru i ubijaj dalej, aż uzyskasz lśniącą masę.
    4. W osobnej misce utrzyj żółtka z resztą cukru pudru.
    5. Sztywno ubitą śmietanę, utarte żółtka i posłodzone ubite białka jajek przelej do jednej miski, dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj i przełóż do foremki, w której masa zostanie zamrożona.
    6. Foremkę nakryj folią i odstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
    7. Na 10 minut przed podaniem wyjmij gotowe domowe lody truskawkowe z zamrażalnika, by lekko zmiękły i dały się formować łyżką do lodów.
    8. Gotowe porcje lodów udekoruj chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy Natural – będą wyglądały pięknie!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza