Domowe lody truskawkowe to świetny sposób na letnie upały. Gdy żar leje się z nieba, a Ty chcesz się ochłodzić – przygotuj w domowym zaciszu pyszne lody truskawkowe. Polecamy!
Składniki:
- 150 g truskawek (mogą być mrożone)
- masło do podsmażenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
- Suszone truskawki np. Crispy Natural
Przygotowanie:
- Truskawki pokrój na ćwiartki, podsmaż na rozgrzanym maśle. Odstaw na bok, by ostygły.
- Oddziel białka od żółtek – ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do ubitych białek dodaj 60g cukru pudru i ubijaj dalej, aż uzyskasz lśniącą masę.
- W osobnej misce utrzyj żółtka z resztą cukru pudru.
- Sztywno ubitą śmietanę, utarte żółtka i posłodzone ubite białka jajek przelej do jednej miski, dodaj truskawki, delikatnie wymieszaj i przełóż do foremki, w której masa zostanie zamrożona.
- Foremkę nakryj folią i odstaw do zamrażalnika na minimum 5 godzin.
- Na 10 minut przed podaniem wyjmij gotowe domowe lody truskawkowe z zamrażalnika, by lekko zmiękły i dały się formować łyżką do lodów.
- Gotowe porcje lodów udekoruj chrupiącymi plasterkami truskawek Crispy Natural – będą wyglądały pięknie!