Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!
Składniki:
- 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
- 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
- 2 łyżki płynnego miodu
Wykonanie:
- Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
- Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
- Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
- Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
- Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Smacznego!