Domowe masło z orzechami

    -

    Masło orzechowe, wraz z kremem czekoladowym i dżemem to sprawdzony sposób na pyszne, słodkie śniadanie. Jeśli jednak obawiasz się, że w kupionym właśnie słoiczku poza orzechami znajdzie się szereg ulepszaczy – weź sprawy w swoje ręce i przygotuj własne masło z orzechami!

    Składniki:

    • 600g śmietanki 42% (np. „Piątnica”)
    • 100g orzeszków ziemnych (można użyć innych orzechów)
    • 2 łyżki płynnego miodu

    Wykonanie:

    1. Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła.
    2. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę.
    3. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
    4. Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju.
    5. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza