Dorsz to ryba łatwo dostępna i pożywna, ma niewiele tłuszczu i kalorii, a przy tym jest znakomitym źródłem białka. Miód, sok z cytrusów i świeże zioła uczynią dorsza wyśmienitym.
Produkty:
- skórka drobno starta z limonki
- sok z jednej limonki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
- 1łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- czarny pieprz
- 4 filety z dorsza
- świeży estragon i plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Drobno startą skórkę, sok z limonki, sok z cytryny, oliwę, miód, estragon, pietruszkę i pieprz dobrze wymieszaj w małej miseczce.
- Rybę włóż do żaroodpornego naczynia i polej przygotowanym sosem. Przykryj naczynie folią i aż ryba będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 25 minut).
- Rybę udekoruj świeżym estragonem i plasterkami limonki.
Smacznego!
Źródło:”Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk