Dorsz pieczony z limonką i ziołami- czyli lekko i zdrowo

    -

    Dorsz to ryba łatwo dostępna i pożywna, ma niewiele tłuszczu i kalorii, a przy tym jest znakomitym źródłem białka. Miód, sok z cytrusów i świeże zioła uczynią dorsza wyśmienitym.

    Produkty:

    • skórka drobno starta z limonki
    • sok z jednej limonki
    • sok z połowy cytryny
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka płynnego miodu
    • 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu
    • 1łyżka posiekanej świeżej pietruszki
    • czarny pieprz
    • 4 filety z dorsza
    • świeży estragon i plasterki limonki do dekoracji

    Przygotowanie:

    1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
    2. Drobno startą skórkę, sok z limonki, sok z cytryny, oliwę, miód, estragon, pietruszkę i pieprz dobrze wymieszaj w małej miseczce.
    3. Rybę włóż do żaroodpornego naczynia i polej przygotowanym sosem. Przykryj naczynie folią i aż ryba będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 25 minut).
    4. Rybę udekoruj świeżym estragonem i plasterkami limonki.

    Smacznego!

    Źródło:”Szybko i smacznie z małą ilością tłuszczu”, Wydawnictwo Olesiejuk

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza