Drożdżówka – pomysł na drugie śniadanie dla Twojego dziecka

    -

    Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka? Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama.

    Drożdżówka – przepis

    Produkty

    • 3 szklanki mąki tortowej
    • 2 żółtka
    • 1 szklanka mleka
    • 1/3 opakowanie drożdży
    • łyżeczka soli
    • 1/3 kostka masła
    • dżem, ser, budyń do nadzienia (wg własnego uznania)

    Przygotowanie

    1. Mleko podgrzej w garnku, odlej 1/4 kubka.
    2. Do kubka z ciepłym mlekiem dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki – rozbełtaj, dodaj drożdże. Rozmieszaj na gładko, odstaw w ciepłe miejsce.
    3. Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj żółtka, drożdże i resztę mleka. Gnieć ciasto około 10 minut. Na sam koniec dodaj rozpuszczone masło.
    4. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Uderz w środek ciasta, zagnieć i ponownie odstaw na pół godziny.
    5. Ulep bułkę wielkości pięści, rozgnieć ją od góry. Ułóż na papier do pieczenia. Nadziej serem, dżemem lub budyniem – wszystko zależy od tego co lubią Twoje pociechy.
    6. Na wierzchu drożdżówkę posmaruj białkiem. Odstaw na pół godziny.
    7. Piecz w temperaturze 160 stopni od 15 do 20 minut.

    Smacznego!
    Przepis przesłała: Iza

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza