Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem czy drożdżówka może być dobrym pomysłem na drugie śniadanie dla dziecka? Na pewno tak! Zwłaszcza jeśli zrobisz ją sama.
Drożdżówka – przepis
Produkty
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 opakowanie drożdży
- łyżeczka soli
- 1/3 kostka masła
- dżem, ser, budyń do nadzienia (wg własnego uznania)
Przygotowanie
- Mleko podgrzej w garnku, odlej 1/4 kubka.
- Do kubka z ciepłym mlekiem dodaj 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki – rozbełtaj, dodaj drożdże. Rozmieszaj na gładko, odstaw w ciepłe miejsce.
- Do miski przesiej mąkę i sól. Dodaj żółtka, drożdże i resztę mleka. Gnieć ciasto około 10 minut. Na sam koniec dodaj rozpuszczone masło.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Uderz w środek ciasta, zagnieć i ponownie odstaw na pół godziny.
- Ulep bułkę wielkości pięści, rozgnieć ją od góry. Ułóż na papier do pieczenia. Nadziej serem, dżemem lub budyniem – wszystko zależy od tego co lubią Twoje pociechy.
- Na wierzchu drożdżówkę posmaruj białkiem. Odstaw na pół godziny.
- Piecz w temperaturze 160 stopni od 15 do 20 minut.
Smacznego!
Przepis przesłała: Iza