Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę.
Dżem z dyni z borówkami
Składniki
- 1 kg borówek
- 1 kg cukru
- 1kg dyni
Przygotowanie
- Borówki wybieramy tylko dojrzałe. Umyć, rozgnieść i zagotować.
- Kiedy będą rozgotowane wsypać cukier i mieszając gotować około 10 minut.
- Dynię obrać i tylko część twardą zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do podgotowanych borówek i razem gotować do momentu, kiedy staną się szkliste.
- Gorący dżem złożyć do słoików umytych i wygotowanych. Od razu uszczelnić.
Słodka marynata z dyni
Składniki
- 1kg dyni
- Przyprawy: kilka goździków, cynamon, skórka z cytryny
- Zalewa: 3 szklanki wody, 70g cukru, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie
- Dynie obrać i pokroić w kostkę o równej wielkości.
- Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop.
- Dynie partiami wkładać do syropu, obgotować.
- Odcedzić i od razu układać w słoikach.
- Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać kwas cytrynowy.
- Do każdego słoika włożyć 3 goździki, po kawałeczku cynamonu i skórki cytrynowej.
Zupa krem z dyni
Składniki
- dynia około 1,5 kg
- 1 cebula drobno posiekana
- 5 ziemniaków drobno pokrojonych w kostkę
- 3 obrane marchewki i pokrojone w kostkę
- 800ml wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki vegety lub inne przyprawy do smaku
- 150 ml śmietany do zup
Przygotowanie
- Dynię pokroić, wyżłobić miąższ ze środka, twardy miąższ obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Zeszklić cebulę.
- Do dużego garnka wlać wodę, dodać zeszkloną cebulę, pokrojone warzywa, dynię.
- Lekko posolić i pod przykryciem gotować na małym ogniu około 40 minut.
- Zupę zmiksować, doprawić vegetą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodać śmietanę do zup.
Smacznego!