Dynia na topie

    -

    Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z niej różne potrawy gorące, dodawać do ciast czy robić z niej przetwory. Może być również dodatkiem do przetworów lub możemy zrobić ostrzejszą w smaku marynatę.

    Dżem z dyni z borówkami

    Składniki

    • 1 kg borówek
    • 1 kg cukru
    • 1kg dyni

    Przygotowanie

    1. Borówki wybieramy tylko dojrzałe. Umyć, rozgnieść i zagotować.
    2. Kiedy będą rozgotowane wsypać cukier i mieszając gotować około 10 minut.
    3. Dynię obrać i tylko część twardą zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do podgotowanych borówek i razem gotować do momentu, kiedy staną się szkliste.
    4. Gorący dżem złożyć do słoików umytych i wygotowanych. Od razu uszczelnić.

    Słodka marynata z dyni

    Składniki

    • 1kg dyni
    • Przyprawy: kilka goździków, cynamon, skórka z cytryny
    • Zalewa: 3 szklanki wody, 70g cukru, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

    Przygotowanie

    1. Dynie obrać i pokroić w kostkę o równej wielkości.
    2. Z połowy ilości cukru i wody ugotować syrop.
    3. Dynie partiami wkładać do syropu, obgotować.
    4. Odcedzić i od razu układać w słoikach.
    5. Do syropu wsypać resztę cukru, zagotować, dodać kwas cytrynowy.
    6. Do każdego słoika włożyć 3 goździki, po kawałeczku cynamonu i skórki cytrynowej.

    Zupa krem z dyni

    Składniki

    • dynia około 1,5 kg
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 5 ziemniaków drobno pokrojonych w kostkę
    • 3 obrane marchewki i pokrojone w kostkę
    • 800ml wody
    • sól, pieprz
    • 2 łyżki vegety lub inne przyprawy do smaku
    • 150 ml śmietany do zup

    Przygotowanie

    1. Dynię pokroić, wyżłobić miąższ ze środka, twardy miąższ obrać ze skórki i pokroić w plastry.
    2. Zeszklić cebulę.
    3. Do dużego garnka wlać wodę, dodać zeszkloną cebulę, pokrojone warzywa, dynię.
    4. Lekko posolić i pod przykryciem gotować na małym ogniu około 40 minut.
    5. Zupę zmiksować, doprawić vegetą i pieprzem do smaku.
    6. Na koniec dodać śmietanę do zup.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza