Dynia po węgiersku

    -

    Halloween tuż, tuż więc potrawy z dyni są jak najbardziej na czasie. Dzisiaj mamy propozycję dyni po węgiersku. Tę potrawę robi się szybko i stanowi świetny dodatek do kotletów ziemniaczanych, klusek i kasz.

    Produkty:

    • 50 dag dyni
    • łyżka masła lub margaryny
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • kwas ogórkowy
    • garść posiekanego koperku
    • 2 łyżki śmietany 9%
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1. Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj w osolonej wodzie (tak żeby się nie rozpadła).
    2. Z tłuszczu i mąki przyrządź zasmażkę, rozprowadź ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
    3. Włóż dynię i raz zagotuj.
    4. Dodaj posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszaj.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza