Halloween tuż, tuż więc potrawy z dyni są jak najbardziej na czasie. Dzisiaj mamy propozycję dyni po węgiersku. Tę potrawę robi się szybko i stanowi świetny dodatek do kotletów ziemniaczanych, klusek i kasz.
Produkty:
- 50 dag dyni
- łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- kwas ogórkowy
- garść posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 9%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj w osolonej wodzie (tak żeby się nie rozpadła).
- Z tłuszczu i mąki przyrządź zasmażkę, rozprowadź ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
- Włóż dynię i raz zagotuj.
- Dodaj posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszaj.
Smacznego!