Halloween tuż, tuż więc potrawy z dyni są jak najbardziej na czasie. Dzisiaj mamy propozycję dyni po węgiersku. Tę potrawę robi się szybko i stanowi świetny dodatek do kotletów ziemniaczanych, klusek i kasz.

Produkty:

  • 50 dag dyni
  • łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kwas ogórkowy
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 9%
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj w osolonej wodzie (tak żeby się nie rozpadła).
  2. Z tłuszczu i mąki przyrządź zasmażkę, rozprowadź ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Włóż dynię i raz zagotuj.
  4. Dodaj posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszaj.

Smacznego!