Strona głównaKulinariaDynia po węgiersku

    Dynia po węgiersku

    Halloween tuż, tuż więc potrawy z dyni są jak najbardziej na czasie. Dzisiaj mamy propozycję dyni po węgiersku. Tę potrawę robi się szybko i stanowi świetny dodatek do kotletów ziemniaczanych, klusek i kasz.

    Produkty:

    • 50 dag dyni
    • łyżka masła lub margaryny
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • kwas ogórkowy
    • garść posiekanego koperku
    • 2 łyżki śmietany 9%
    • sól i pieprz

    Przygotowanie:

    1. Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zagotuj w osolonej wodzie (tak żeby się nie rozpadła).
    2. Z tłuszczu i mąki przyrządź zasmażkę, rozprowadź ją kwasem ogórkowym aż do uzyskania konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem.
    3. Włóż dynię i raz zagotuj.
    4. Dodaj posiekany koperek oraz śmietanę i wymieszaj.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,928ObserwującyObserwuj