Ser cheddar to doskonały wybór, jeśli szukasz uniwersalnego sera do zastosowania w kuchni. Ten dość twardy, kruchy ser, dzięki swojemu lekko pikantnemu smakowi doskonale łączy się zarówno z potrawami pikantnymi jak i słodkimi. Zobacz, jak różnorodne przepisy można dzięki niemu zrealizować!

Jak poznać dobry cheddar?

Jak w każdej potrawie, końcowy efekt zależy w dużej mierze od jakości składników. Pamiętaj, by stosować w kuchni prawdziwy cheddar. Powinien być ciemnożółtej barwy, dość twardy i kruszący się przy przełamywaniu. Wyraźnie wyczuwalna pikantność to również dobry wyznacznik, czy masz do czynienia z oryginalnym produktem, a nie serem imitującym cheddar.

Na śniadanie – tost z serem cheddar i sadzonym jajkiem

2 kromki chleba tostowego opiecz w tosterze (lub w piekarniku). Usmaż jajko sadzone tak, jak lubisz – do tostów doskonale pasuje jajko z rozpływającym się żółtkiem, pycha! Na jeszcze gorący tost ułóż kilka plastrów sera cheddar, połóż zdjęte z patelni jajko, dodaj pomidorki i czerwoną cebulę. Nakryj drugą kromką chleba tostowego i podawaj, zanim wystygnie.

Na obiad – zupa krem z selera i serowe chipsy

Ser cheddar świetnie pasuje do aromatycznej zupy selerowej. 1 duży seler, 1 pora i kilka ziemniaków obierz i pokrój w grubą kostkę. Duś je w dużym garnku z dodatkiem masła i oliwy przez 15 minut, następnie dolej litr mleka i litr bulionu. Po kolejnych 30 minutach warzywa powinny być miękkie, możesz więc dodać szklankę śmietanki 30% i zmiksować zupę blenderem.

Ważnym elementem tego dania są cheddarowe chipsy (które można chrupać jako pyszną, choć kaloryczną przekąskę). Zetrzyj ser cheddar na tarce z dużymi oczkami, ułóż starty ser na blasze formując placuszki i zapiekaj w temperaturze 180 stopni, aż się roztopią i nabiorą złotego koloru. Po ostudzeniu i odsączeniu tłuszczu na papierowym ręczniku możesz je dodawać do zupy-kremu.

Przepis na zupę selerową pochodzi ze strony http://www.mlekoma.pl/przepisy/zupa-krem-z-selera-z-serowym-chipsem/

Na deser – muffiny z serem cheddar i jabłkami

To nietypowe połączenie sprawdza się zaskakująco dobrze, przełamując klasyczny kanon deserowy. Obierz 2 jabłka, oczyść gniazda nasienne i pokrój w kostkę. W misce utrzyj szklankę cukru z 1 jajkiem i ¼ szklanki oleju. Dodaj 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszaj.

Masę nałóż do foremek na muffiny, piecz przez 25-30 minut w temperaturze 175 stopni. Wymieszaj kolejne 50g startego sera cheddar z brązowym cukrem, posyp nim muffiny i zapiecz przez kolejne 10 minut. Smacznego!