Jak nie pączek w tłusty czwartek to… oczywiście faworek 🙂

Składniki

  • 400g mąki
  • 6 żółtek
  • 75g śmietany kremówki
  • 75g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • sól
  • 1 kg smalcu lub 1 litr oleju
  • 5 łyżek cukru pudru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać w niego obie śmietany zmieszane z żółtkami i spirytusem. Wsypać szczyptę soli, zagnieść ciasto, a następnie około 15 minut wybijać je wałkiem lub drewnianym tłuczkiem. Na pół godziny włożyć do lodówki.

Rozwałkować na grubość 2-2,5mm. Nożem lub radełkiem pociąć na prostokąty o wymiarach 2,5 na 8cm. Pośrodku, równolegle do dłuższych boków, zrobić dwucentymetrowe nacięcia i przewinąć przez nie kawałki ciasta.

W szerokim rondlu rozgrzać smalec lub olej. Zrobić próbę, wrzucając kawałek ciasta. Jeśli od razu wpłynie na wierzch i nie znacznie natychmiast brązowieć, to znaczy, że tłuszcz ma właściwą temperaturę. Smażyć faworki partiami, na jasnozłoty kolor. Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a potem posypywać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego!