Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe!
Filety z dorsza smażone w panierce
Składniki
- 600g filetów z dorsza
- sok z połowy cytryny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Filety z dorsza opłucz i odsącz na ręczniku papierowym.
- Umyte filety oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i na pół godziny umieść w lodówce.
- Przyprawione filety wyjmij z lodówki, obtocz w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
- Filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
- Zmniejsz ogień i dosmażaj filety 5-8 minut – zależnie od ich grubości.
- Usmażone filety z dorsza w panierce odsącz z oleju na papierowym ręczniku.
- Podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki
- 400g kiszonej kapusty
- 2 małe marchewki
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- sól, cukier, pieprz
Przygotowanie
- Kiszoną kapustę posiekaj.
- Dodaj do kapusty umytą, obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew.
- Dolej olej lub oliwę.
- Kapustę i marchew wymieszaj, dopraw solą, cukrem i pieprzem.
Smacznego!