Filety z dorsza smażone w panierce z surówką z kiszonej kapusty

    -

    Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe!

    Filety z dorsza smażone w panierce

    Składniki

    • 600g filetów z dorsza
    • sok z połowy cytryny
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 5 łyżek oleju
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Filety z dorsza opłucz i odsącz na ręczniku papierowym.
    2. Umyte filety oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i na pół godziny umieść w lodówce.
    3. Przyprawione filety wyjmij z lodówki, obtocz w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
    4. Filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
    5. Zmniejsz ogień i dosmażaj filety 5-8 minut – zależnie od ich grubości.
    6. Usmażone filety z dorsza w panierce odsącz z oleju na papierowym ręczniku.
    7. Podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.

    Surówka z kiszonej kapusty

    Składniki

    • 400g kiszonej kapusty
    • 2 małe marchewki
    • 3 łyżki oleju lub oliwy
    • sól, cukier, pieprz

    Przygotowanie

    1. Kiszoną kapustę posiekaj.
    2. Dodaj do kapusty umytą, obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew.
    3. Dolej olej lub oliwę.
    4. Kapustę i marchew wymieszaj, dopraw solą, cukrem i pieprzem.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza