Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe!
Filety z dorsza smażone w panierce
Składniki
- 600g filetów z dorsza
 - sok z połowy cytryny
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki
 - 4 łyżki bułki tartej
 - 5 łyżek oleju
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie
- Filety z dorsza opłucz i odsącz na ręczniku papierowym.
 - Umyte filety oprósz solą oraz pieprzem, skrop sokiem z cytryny i na pół godziny umieść w lodówce.
 - Przyprawione filety wyjmij z lodówki, obtocz w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej.
 - Filety w panierce smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
 - Zmniejsz ogień i dosmażaj filety 5-8 minut – zależnie od ich grubości.
 - Usmażone filety z dorsza w panierce odsącz z oleju na papierowym ręczniku.
 - Podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.
 
Surówka z kiszonej kapusty
Składniki
- 400g kiszonej kapusty
 - 2 małe marchewki
 - 3 łyżki oleju lub oliwy
 - sól, cukier, pieprz
 
Przygotowanie
- Kiszoną kapustę posiekaj.
 - Dodaj do kapusty umytą, obraną i startą na tarce o małych oczkach marchew.
 - Dolej olej lub oliwę.
 - Kapustę i marchew wymieszaj, dopraw solą, cukrem i pieprzem.
 
Smacznego!