Makaron i pieczarka to idealny duet zarówno dla jaroszy jak i wegetarian. Dostarczają nam one białko, błonnik, a także cenne witaminy i mikroelementy. Pieczarki urozmaicają dania, także te z makaronu, dodatkowo dodają smak i aromat tradycyjnej kuchni.

Składniki

  • Międzybrodzki Makaron świderki – 250g
  • Pieczarki – 25g
  • Natka pietruszki
  • Cebula – 1szt.
  • Ząbek czosnku – 3 szt.
  • Białe wino
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie

  1. Makaron gotujemy zgodnie z poleceniami producenta. Oczyszczone pieczarki kroimy na tak zwane ósemki.
  2. Pietruszkę oraz cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, gdy będą już gotowe dodajemy odrobinę wina i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Ugotowany makaron odcedzamy i podajemy z grzybami oraz sosem. Na koniec możemy posypać natką pietruszki.

Smacznego!