Makaron i pieczarka to idealny duet zarówno dla jaroszy jak i wegetarian. Dostarczają nam one białko, błonnik, a także cenne witaminy i mikroelementy. Pieczarki urozmaicają dania, także te z makaronu, dodatkowo dodają smak i aromat tradycyjnej kuchni.
Składniki
- Międzybrodzki Makaron świderki – 250g
- Pieczarki – 25g
- Natka pietruszki
- Cebula – 1szt.
- Ząbek czosnku – 3 szt.
- Białe wino
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
- Makaron gotujemy zgodnie z poleceniami producenta. Oczyszczone pieczarki kroimy na tak zwane ósemki.
- Pietruszkę oraz cebulę drobno siekamy, a czosnek wyciskamy.
- Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki, gdy będą już gotowe dodajemy odrobinę wina i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Ugotowany makaron odcedzamy i podajemy z grzybami oraz sosem. Na koniec możemy posypać natką pietruszki.
Smacznego!