Gołąbki z mięsem to bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni danie. Smak gołąbków na pewno znasz od wczesnego dzieciństwa, a dzięki naszemu przepisowi na gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym przypomnisz sobie ten cudowny smak.

Gołąbki z mięsem i ryżem

Składniki

  • 1 główka kapusty białej
  • 750g mięsa mielonego wieprzowego
  • -450g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionowa wołowa

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować, odcedzić na sicie i zalać zimną woda.
  2. Cebule drobno posiekaną zarumienić na maśle.
  3. Ryż wymieszać z mięsem, cebulą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Z kapusty usunąć wierzchnie zeschnięte lub nadpsute liście. Nacinając przy głąbie, uważając żeby liście nie popękały, rozdzielić je i ściąć łykowate części. Włożyć liście do osolonego wrzątku na 4 minuty. Następnie je odcedzić na sicie.
  5. Farsz mięsno- ryżowy nakładać na liście i zwijać je w rulony, oba końce wcisnąć do środka, tak aby farsz się nie wydostał na zewnątrz.
  6. Brytfannę lub naczynie żaroodporne z pokrywką wyłożyć liśćmi, a na nich ułożyć jeden obok drugiego gołąbki.
  7. Kostkę bulionową rozpuścić w 250ml wody i zalać gołąbki. Na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapusty, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1.5godziny.
  8. Można podawać z sosem pomidorowym.

Gołąbki z mięsem

Składniki

  • 1 mała główka kapusty
  • 850g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1 kostka bulionowa

Przygotowanie

  1. Bułki namoczyć w wodzie.
  2. Cebulę pokrojoną w kostkę zarumienić na maśle i wraz z wyciśniętymi bułkami przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z mięsem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, zeschnięte lub nadpsute. Nacinając przy głąbie, delikatnie tak żeby nie popękały, rozdzielić je i ściąć łykowate części. Następnie liście włożyć do osolonego wrzątku na klika minut. Potem je odcedzić na sicie.
  4. Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać w rulon, oba końce wcisnąć do środka tak żeby farsz nie wyciekł na zewnątrz.
  5. Brytfannę lub naczynie żaroodporne z pokrywą wyłożyć liśćmi kapusty, a na nich ułożyć gołąbki obok siebie.
  6. Zalać je 300ml wody z rozkruszoną kostką bulionową, na wierzchu rozłożyć pozostałe liście kapusty. Przykrywamy gołąbki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1,5 godziny. Możemy gołąbko podawać z sosem pomidorowym .

Sos pomidorowy na szybko

Składniki

  • 4 łyżki koncentratu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • pół kostki bulionowej warzywnej
  • 100ml kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Rozgrzać na patelni mąkę włożyć masło i kiedy się lekko przyrumieni dodać koncentrat pomidorowy.
  2. Mieszając podsmażać na średnim ogniu 2 minuty, a następnie powoli, nadal mieszając wlać 100ml zimnej wody, wrzucić pół kostki bulionowej i gotować 2 minuty.
  3. Z 3 łyżkami sosu rozbełtać śmietanę i połączyć z resztą sosu.
  4. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem, zagotować.
  5. Polewamy nim gołąbki.