Golonki peklowane – potrawa dla koneserów

    -

    Golonki peklowane to danie wyjątkowe. Aromatyczne gotowane mięso, kruche i delikatne po wielodniowym leżakowaniu w zaprawie to propozycja dla największych smakoszy. Sprawdź nasz przepis!

    Produkty

    • 4 golonki
    • 2g saletry
    • pół łyżeczki kolendry
    • 3 goździki
    • 1 liść laurowy
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu
    • 8 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 marchewki
    • 1 duża pietruszka
    • pół selera
    • 1 por
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Kolendrę, goździki, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie rozgnieć i wymieszaj z saletrą, cukrem oraz 2 łyżkami soli. Połowę tej mieszanki wetrzyj w umyte i oczyszczone golonki.
    2. Tak przygotowane golonki włóż do najmniejszego szklanego lub kamiennego naczynia, przykryj deską, obłóż jakimś ciężkim przedmiotem i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
    3. Po 24 godzinach golonki zalej 750 ml wody zagotowanej wraz z resztą mieszanki i na 7-11 dni umieść w lodówce.
    4. Po tym czasie golonki opłucz golonki z zaprawy. Następnie zalej taką ilością wrzątku, żeby były przykryte, dodaj warzywa (umyte i oskrobane) pokrojone w niezbyt małe kawałki. Gotuj do 2,5 godziny.

    Po ugotowaniu podawaj golonki z chrzanem oraz ziemniakami puree lub pieczywem.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza