Golonki peklowane to danie wyjątkowe. Aromatyczne gotowane mięso, kruche i delikatne po wielodniowym leżakowaniu w zaprawie to propozycja dla największych smakoszy. Sprawdź nasz przepis!
Produkty
- 4 golonki
- 2g saletry
- pół łyżeczki kolendry
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- pół selera
- 1 por
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Kolendrę, goździki, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie rozgnieć i wymieszaj z saletrą, cukrem oraz 2 łyżkami soli. Połowę tej mieszanki wetrzyj w umyte i oczyszczone golonki.
- Tak przygotowane golonki włóż do najmniejszego szklanego lub kamiennego naczynia, przykryj deską, obłóż jakimś ciężkim przedmiotem i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
- Po 24 godzinach golonki zalej 750 ml wody zagotowanej wraz z resztą mieszanki i na 7-11 dni umieść w lodówce.
- Po tym czasie golonki opłucz golonki z zaprawy. Następnie zalej taką ilością wrzątku, żeby były przykryte, dodaj warzywa (umyte i oskrobane) pokrojone w niezbyt małe kawałki. Gotuj do 2,5 godziny.
Po ugotowaniu podawaj golonki z chrzanem oraz ziemniakami puree lub pieczywem.
Smacznego!