Grog z cytryną i cynamonem na rozgrzanie

    -

    Za oknem króluje nam aura zimowa – choć kalendarz wyraźnie mówi, że mamy wiosnę… Na rozgrzanie proponuję grog – stary trunek podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach. Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce cytrusowe, cynamon lub cukier dla poprawy smaku.

    Grog z cytryną i cynamonem

    Składniki

    • 200ml ciemnego rumu
    • 4 kopiaste łyżeczki cukru
    • 1 cytryna
    • pół laski cynamonu
    • 4 goździki

    Przygotowanie

    Do 4 szklanek wsypać po jednej kopiastej łyżeczce cukru i wlać sok z cytryny. 600 ml wody zagotować z cukrem, pokruszoną laską cynamonu i goździkami. Odstawić na 10 minut, ponownie zagotować i przez sitko wlać do szklanek. Grog podawać gorący.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza