Gulasz – to węgierskie danie narodowe. W skład gulaszu wchodzi mięso, cebula i papryka.

Tak czy siak jest to danie jedno-garnkowe i tak naprawdę możesz do niego dodać to co lubisz. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej w kuchni.

Przepis na gulasz na ostro

Produkty:

  • 80 dag mięsa wołowego,
  • 1 szklanka czerwonej fasoli,
  • 1/2 szklanka kukurydzy,
  • 4 cebule,
  • ząbek czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 pomidory,
  • 1 papryczka chili,
  • 4 łyżki oliwy do smażenia,
  • 3 łyżki mielonej papryki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Fasolę umyj i mocz przez całą noc.
  2. Do wody, w której moczyła się fasola, dodaj odrobinę soli i gotuj fasolę. Po ugotowaniu fasoli przecedź ją, ale wodę zostaw.
  3. Mięso umyj, osącz i pokrój w kostkę.
  4. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i usmaż mięso. Do mięsa dodaj cebulę, czosnek oraz pomidory. To wszystko duś przez 10 minut, następnie dolej wodę od gotowania fasoli. Dopraw mieloną papryką oraz solą i duś jeszcze 2 godziny.
  5. Papryki i papryczkę chili umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i wraz z kukurydzą oraz fasolą dodaj do potrawy na 30 minut przed końcem duszenia. Dopraw solą i pieprzem.

Gulasz podawaj z białym pieczywem.

Smacznego!