Gulasz – to węgierskie danie narodowe. W skład gulaszu wchodzi mięso, cebula i papryka.
Tak czy siak jest to danie jedno-garnkowe i tak naprawdę możesz do niego dodać to co lubisz. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej w kuchni.
Przepis na gulasz na ostro
Produkty:
- 80 dag mięsa wołowego,
- 1 szklanka czerwonej fasoli,
- 1/2 szklanka kukurydzy,
- 4 cebule,
- ząbek czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- 4 pomidory,
- 1 papryczka chili,
- 4 łyżki oliwy do smażenia,
- 3 łyżki mielonej papryki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Fasolę umyj i mocz przez całą noc.
- Do wody, w której moczyła się fasola, dodaj odrobinę soli i gotuj fasolę. Po ugotowaniu fasoli przecedź ją, ale wodę zostaw.
- Mięso umyj, osącz i pokrój w kostkę.
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę i usmaż mięso. Do mięsa dodaj cebulę, czosnek oraz pomidory. To wszystko duś przez 10 minut, następnie dolej wodę od gotowania fasoli. Dopraw mieloną papryką oraz solą i duś jeszcze 2 godziny.
- Papryki i papryczkę chili umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski i wraz z kukurydzą oraz fasolą dodaj do potrawy na 30 minut przed końcem duszenia. Dopraw solą i pieprzem.
Gulasz podawaj z białym pieczywem.
Smacznego!