Gwiazdki Michelin to wręcz legendarne oznaczenie przyznawane najlepszym restauracjom. Znalezienie się w gronie najlepszych z najlepszych to wydarzenie niezwykłe, wyczekiwane przez każdego szefa kuchni. Czy wiesz, co oznaczają gwiazdki Michelin i jak są przyznawane?
Od mechanika do szefa kuchni
Historia Przewodników Michelin sięga roku 1900, kiedy to André Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika po francuskich… Warsztatach samochodowych i stacjach paliw! Pierwsze wydania bowiem miały pomóc Francuzom w naprawach automobili, a hotele i restauracje były zaledwie dodatkiem. Czasy się zmieniły i dziś czerwone Przewodniki Michelin opisują najlepsze restauracje na świecie.
Jak przyznawane są Gwiazdki Michelin
Gwiazdki Michelin przyznawane są w sposób niezwykle tajemniczy. Oddelegowani recenzenci anonimowo odwiedzają uznane restauracje i oceniają lokal. Pod uwagę brane są zarówno jakość i smak podawanych potraw (za to otrzymuje się gwiazdki), jak i atmosferę lokalu – jakość obsługi, wystrój i wrażenia (za to można otrzymać od 1 do 5 Sztućców), a także stosunek jakości do ceny, co odznaczane jest symbolem Bib Gourmand.
Przyznanie 1 gwiazdki Michelin oznacza, że lokal jest godny uwagi – jeśli więc podróże kulinarne to Twoja specjalność, warto byś przy okazji odwiedziła takie lokale. Restauracje o 2 gwiazdkach to miejsca szczególnie warte odwiedzenia, charakteryzujące się wysoką jakością i niezwykłym smakiem potraw.
Największym wyróżnieniem, jakie może spotkać restaurację, to przyznanie 3 gwiazdek Michelin. Taki lokal będzie oblegany przez największych smakoszy, a jego szefowie kuchni dołączą do elitarnego grona najlepszych na świecie.
W ciągłym napięciu
Warto wiedzieć, że Gwiazdki Michelin nie są przyznawane na wieczność. Lokal podlega stałym kontrolom (wciąż anonimowym i niezapowiedzianym), więc szefowie kuchni muszą dbać o najwyższą jakość potraw każdego dnia, o każdej porze i wobec każdego klienta.
Jak wspomnieliśmy, lokale wyróżnione w Przewodniku Michelin stają się miejscami elitarnymi, więc jeśli chciałabyś odwiedzić restaurację z gwiazdką Michelin, szykuj się na spore wydatki i wielotygodniowe (a nawet wielomiesięczne) oczekiwanie w kolejce – na tyle wcześniej trzeba rezerwować stolik.
Atelier Amaro – polski akcent
Jedyną polską restauracją, której udało się zdobyć gwiazdkę Michelin jest Atelier Amaro, prowadzona w Warszawie przez Wojciecha Modesta Amaro. Dzięki 2 dekadom starań udało mu się osiągnąć to wielkie wyróżnienie dla swojej restauracji i sławę dla siebie – jako laureat tak prestiżowej nagrody z marszu stał się kulinarną wyrocznią w programach Top Chef i Hell’s Kitchen.