Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom.
Dodatkowym dowodem potwierdzającym wyjątkowość tej herbaty jest sposób przeprowadzania zbiorów. Odbywają się one wczesną wiosną, podczas gdy roślina odradza się po zimie. Do zbiorów wykorzystuje się wyłącznie pąki liści.
Nie wszyscy wiedzą, że herbata biała zwana jest herbatą lekko fermentowaną, ponieważ stopień jej fermentacji wynosi zaledwie 10-15%. W trakcie obróbki zbiorów ważne jest, by nie uszkodzić bardzo delikatnych i młodych pędów, dlatego poddawane są one jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Nie praży się ich, ani nie zwija. Po zakończeniu etapu suszenia liście uzyskują srebrny odcień, a widoczne są na nich delikatne włoski.
Niektóre z białych herbat nie zawierają rozwiniętych liści, wtedy nazywane są herbatami pąkowymi. Występują też herbaty liściowe, które wytwarzane są z pędów o jednym pąku oraz dwóch, maksymalnie trzech rozwiniętych liści. Właśnie ze względu na występowanie w herbacie pąków, które nadają suchej herbacie szarego koloru, ta grupa herbat nazywana jest białymi.
Napar z białej herbaty ma jasną, słomkową barwę, a charakteryzuje się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Ponadto, dzięki odpowiedniej technologii wykorzystywanej do produkcji, biała herbata nie traci swoich naturalnych właściwości. A właściwości ma sporo. Zaczynając od dużej zawartości witaminy C, biała herbata zawiera także kofeinę, dzięki której naturalnie pobudza, orzeźwia i wspomaga koncentrację. Ten rodzaj herbaty posiada również właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki którym zmniejsza ryzyko powstania zmian nowotworowych. Z kolei zawartość polifenoli chroni organizm przed atakami wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Właśnie za sprawą tej właściwości biała herbata często nazywana jest eliksirem młodości.