KulinariaHerbata biała

Herbata biała

-

Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom.

Dodatkowym dowodem potwierdzającym wyjątkowość tej herbaty jest sposób przeprowadzania zbiorów. Odbywają się one wczesną wiosną, podczas gdy roślina odradza się po zimie. Do zbiorów wykorzystuje się wyłącznie pąki liści.

Nie wszyscy wiedzą, że herbata biała zwana jest herbatą lekko fermentowaną, ponieważ stopień jej fermentacji wynosi zaledwie 10-15%. W trakcie obróbki zbiorów ważne jest, by nie uszkodzić bardzo delikatnych i młodych pędów, dlatego poddawane są one jedynie procesowi więdnięcia i suszenia. Nie praży się ich, ani nie zwija. Po zakończeniu etapu suszenia liście uzyskują srebrny odcień, a widoczne są na nich delikatne włoski.

Niektóre z białych herbat nie zawierają rozwiniętych liści, wtedy nazywane są herbatami pąkowymi. Występują też herbaty liściowe, które wytwarzane są z pędów o jednym pąku oraz dwóch, maksymalnie trzech rozwiniętych liści. Właśnie ze względu na występowanie w herbacie pąków, które nadają suchej herbacie szarego koloru, ta grupa herbat nazywana jest białymi.

Napar z białej herbaty ma jasną, słomkową barwę, a charakteryzuje się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Ponadto, dzięki odpowiedniej technologii wykorzystywanej do produkcji, biała herbata nie traci swoich naturalnych właściwości. A właściwości ma sporo. Zaczynając od dużej zawartości witaminy C, biała herbata zawiera także kofeinę, dzięki której naturalnie pobudza, orzeźwia i wspomaga koncentrację. Ten rodzaj herbaty posiada również właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, dzięki którym zmniejsza ryzyko powstania zmian nowotworowych. Z kolei zawartość polifenoli chroni organizm przed atakami wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Właśnie za sprawą tej właściwości biała herbata często nazywana jest eliksirem młodości.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie