Czym zaskoczyć swoich przyjaciół, którzy odwiedzają nas regularnie i znają nasze wszystkie kulinarne popisy?
Jak się okazuje, zadziwić możemy ich nawet… zwykłą herbatą z cytryną. Podana w niekonwencjonalny sposób czy w oryginalnym naczyniu okaże się nie lada atrakcją spotkania. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy, których przygotowanie zajmie tylko kilka chwil, a efekt będzie zdumiewający.
Jedyną rzeczą , która ogranicza nas w kuchni jest nasza wyobraźnia. Doskonale o tym wiedzą najlepsi kucharze, którzy w swoim życiu układają niezliczone liczby przepisów. Jaka jest ich recepta na sukces? Przekonanie, że nawet z najprostszego produktu, np. herbaty, uda się wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. Wystarczy odpowiednia inspiracja oraz w tym przypadku najlepsze, cejlońskie liście herbaciane.
Dwuwarstwowa herbata
Łatwa w przygotowaniu, a wizualnie zapierająca dech w piersiach. Jeśli nasi goście nie słodzą cukrem, możemy zamiast niego zastosować miód lub inny słodzik.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Cukier lub miód
- Plasterek cytryny
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w małej ilości gorącej wody, tak aby uzyskała intensywną barwę. Wysoką szklankę zalewamy do połowy gorącą wodą, w której rozpuszczamy cukier lub miód. Kładziemy na nią plasterek cytryny i delikatnie wlewamy napar z herbaty. W ten sposób otrzymujemy efektowny, dwuwarstwowy napój.
Herbata w słoiku
Mrożona herbata podana w ozdobnym słoiku w towarzystwie owoców lub kostek lodu i ziół będzie nie tylko smaczna, ale również spełni funkcję dekoracji stołu.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Cytryna
- Garść borówek lub malin
- Kostki lodu
- Miód
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Kiedy napar będzie ciepły (nie gorący) rozpuszczamy w nim miód. Zostawiamy do ostudzenia. Do słoików wrzucamy kostki lodu, po plasterku cytryny oraz owoce. Zalewamy naparem herbacianym i dopełniamy chłodną wodą.
Herbata z ozdobnymi kostkami lodu
Chcąc w każdym momencie przygotować efektowny napój, warto wcześniej pomrozić sobie w kostkach lodu ulubione owoce lub zioła, np. miętę. Wystarczy do każdej przegródki w foremce do lodu włożyć mały owoc lub listek ziół i zalać go wodą.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Cytryna
- Kostki lodu z owocami
- Miód
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w oddzielnym naczyniu. Kiedy będzie ciepła rozpuszczamy w niej miód i odcedzamy liście. Napar pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do szklanek wkrawamy cząstki cytryn oraz zasypujemy je kostkami lodu. Dodajemy herbaciany napar.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl