Najważniejszy posiłek dnia? Oczywiście śniadanie. Powinno być ono zdrowe i pożywne, co jednak nie wyklucza tego, by było również smaczne. Dla wielu osób śniadanie to często jedna, ta sama każdego dnia potrawa, warto więc jakoś swoje poranne jedzenie urozmaicić.
Musli z owocami sezonowymi
To jeden z najprostszych przepisów, który można dowolnie modyfikować. W miejsce gotowych płatków śniadaniowych ze sklepu dajemy indywidualnie przygotowaną mieszankę, złożoną na przykład z pełnoziarnistych płatków owsianych, płatków pszennych, pestek słonecznika, ziaren sezamu, nasion Chia z Vege Spiżarki i orzechów laskowych albo z płatków jaglanych, orzechów włoskich i płatków kukurydzianych.
Płatki zalewamy ciepłym mlekiem albo mieszamy z jogurtem naturalnym, i do tego dodajemy jeszcze garść owoców sezonowych – latem mogą to być maliny i jagody, zimą kiwi i banan, jesienią jabłka z winogronami, a wiosną truskawki. Gdy brakuje świeżych owoców zawsze można sięgnąć po te w naturalnym syropie np. z eterno.pl jak Wiśnie z rumem, Żurawinę z pigwą, Pigwa w syropie czy Maliny w syropie.
Fantazyjne kanapki
Kanapki, które zaliczają się do najpopularniejszych potraw śniadaniowych, też można przygotować na wiele różnych sposobów. Jeśli lubimy śniadania na słodko, idealnie sprawdzą się tosty posmarowane konfiturą, i nie warto się tu ograniczać tylko do tych najbardziej znanych smaków – może to być na przykład dostępny na eterno.pl egzotyczny krem bananowy z ananasem i kokosem, konfitura z fig i maku albo mango z jabłkiem. Owocowe smaki świetnie łączą się z miodem i masłem orzechowym.
Kanapki o pikantniejszym smaku to przede wszystkim świeże warzywa ułożone na wędlinie i serze, a dla lepszego efektu można jeszcze użyć salsę paprykową, chutney o dowolnym smaku, musztardę z pigwą albo tarty chrzan z aromatycznymi dodatkami.
Pomysł na jajecznicę
Kolejny popularny posiłek śniadaniowy, czyli jajecznica, może codziennie wyglądać i smakować zupełnie inaczej – w wersji marokańskiej do jajek dodajemy cieciorkę, harissę, pomidory i cebulę, w jajecznicy po meksykańsku jest awokado, pomidory, nachosy i zioła, do klasycznej jajecznicy ze szczypiorkiem można wkroić anchois i oliwki albo pora, chudą szynkę, ser żółty i natkę pietruszki.
Co do picia?
Śniadanie to przede wszystkim kawa? Również ten dodający energii napój można jakoś ożywić, w czym bardzo pomagają pyszne syropy – najlepiej sprawdzają się gęste przetwory ze słodkich owoców oraz korzennych przypraw, jak imbir, goździki czy cynamon.
Zamiast kawy jest herbata? Tu możliwości jest nawet więcej, bo i sama herbata dostępna jest w bardzo wielu różnych smakach i odmianach, a dodatki do niej to nie tylko aromatyczne syropy, ale też na przykład owoce w syropie i smakowe miody.