Lipiec to miesiąc jagód, pozostało więc niewiele czasu na przygotowanie jagodowych specjałów. Zarówno świeże jagody, jak i te podane w formie koktajlu jagodowego czy jako nadzienie jagodzianek są pyszne, ale i zdrowe. Jagody sprawdzają się nie tylko jako dodatek do deserów, ale są także zdrowe. Obniżają poziom cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne, a suszone jagody likwidują biegunki.

Koktajl jagodowy z mango i pianką miętową

Składniki

  • 1l jogurtu naturalnego gęstego
  • 50 dag jagód świeżych, albo mrożonych
  • 2 mango
  • garść listków mięty
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Jagody opłukać, a mango umyć i odkroić wzdłuż pestki, następnie pociąć w kostkę.
  2. Miętę opłukać, troszeczkę odłożyć, resztę posiekać.
  3. Jagody i pokrojone w kostkę mango wrzucić do malaksera, wlać 800ml jogurtu, wsypać 4 łyżki cukru, zmiksować.
  4. Zmiksowany koktajl porządnie schłodzić w lodówce.
  5. Resztę jogurtu wlać do blendera, wsypać 2 łyżki cukru i posikaną miętę. Miksować aż na powierzchni pojawi się delikatna pianka.
  6. Schłodzony koktajl owocowy nalać do wysokich szklanek, nałożyć piankę miętową. Ozdabiamy listkami mięty każdą porcję.

Jagodzianki

Składniki

  • 500g mąki
  • 50g drożdży
  • 250ml mleka
  • sól
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 180g cukru
  • 100g masła
  • 8 kropli olejku waniliowego
  • 400g jagód
  • 1 łyżka masła do posmarowania blachy
  • 1 łyżeczka mąki do oprószenia blachy
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania jagodzianek

Przygotowanie

  1. W dużej misce o pojemności minimum 2 litry wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru. Po 5 minutach, kiedy drożdże staną się płynne, wlać letnie mleko, wsypać 100g mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.
  2. Miskę przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu.
  3. Jajka (pół jajka zostawić do smarowania jagodzianek) ubić ze 120g cukru.
  4. Jak rozczyn co najmniej potroi objętość dodać ubite jajka, resztę mąki i olejek waniliowy. Przez 15 minut wyrabiać ciasto ręką, wlać letnie roztopione masło i wyrabiać dopóki tłuszcz całkowicie nie połączy się z ciastem.
  5. Odstawić ciasto na 45 minut w ciepłym miejscu.
  6. Jagody opłukać i zostawić na sicie. Jagody z cukrem łączymy tuż przed nadziewaniem, żeby nie puściły soku.
  7. Po podwojeniu objętości ciasta, oprószyć je mąką i rozwałkować na stolnicy na grubość 1 centymetra, następnie pociąć je w 8 centymetrowe kwadraty. Jagody przy nadziewaniu nie będą się nam rozsypywały jak kawałki ciasta będzie się wkładać do małej miseczki polanej łyżeczką stopionego masła. Pamiętajmy, że miseczka powinna mieć taką wielkość, że ciasto będzie zwisać poza jej brzegi. Nałożyć jagody i dokładnie zlepić brzegi ciasta.
  8. Jagodzianki ułożyć łączeniem w dół, na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Zachowaj między nimi odpowiednią odległość.
  9. Pół jajka wymieszać z łyżeczką wody i za pomocą pędzelka posmarować jagodzianki.
  10. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić blachę z jagodziankami na 30 minut.
  11. Po upieczeniu jagodzianki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!