Jagody goji – zakochaj się w czerwonych diamentach

    -

    Często nazywane są „najzdrowszymi owocami świata”. Zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, w tym medycynie tybetańskiej, gdzie przypisuje się im długowieczność, urodę i odporność. Zachwycają się nią gwiazdy na całym świecie, a ich dużą fanką jest np. Madonna. Ze względu na zawartość witamin i minerałów, jagody goji zyskały popularność także w Polsce.

    Jagody goji zawierają β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Owoce te są źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają błonnik, węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Są również źródłem witaminy A, C, E oraz B1, B2 i B6, a także takich minerałów, jak wapń, potas i cynk.

    Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina E pomaga natomiast w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

    Teraz ta zdrowa przekąska dostępna jest w poręcznym opakowaniu 60g. w ofercie firmy Helio. Dzięki niewielkim rozmiarom, “czerwone diamenty” możemy mieć zawsze przy sobie w torebce lub kieszeni kurtki.

    Orientacyjna cena za opakowanie: ok. 12 zł

    Przepis na owsiankę z jagodami goji

    Składniki:

    • 3 łyżki płatków owsianych
    • 2 łyżki płatków gryczanych
    • jajko
    • 150 ml mleka
    • 150 ml wody
    • suszone jagody goji Helio
    • cynamon

    Można dodać również inne bakalie np. słonecznik, pestki dyni czy migdały (według uznania).

    Przygotowanie:

    1. Do garnka wlej wodę oraz mleko i zagotuj.
    2. Do miseczki wsyp płatki owsiane i gryczane oraz dodaj jajko – wymieszaj.
    3. Do gorącego mleka z wodą wrzuć płatki z jajkiem i dodaj cynamon.
    4. Gotuj przez około 5 minut.
    5. Na koniec przełóż owsiankę do miseczki i posyp jagodami goji i bakaliami.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza