Często nazywane są „najzdrowszymi owocami świata”. Zajmują szczególne miejsce w historii i tradycji żywienia człowieka, w tym medycynie tybetańskiej, gdzie przypisuje się im długowieczność, urodę i odporność. Zachwycają się nią gwiazdy na całym świecie, a ich dużą fanką jest np. Madonna. Ze względu na zawartość witamin i minerałów, jagody goji zyskały popularność także w Polsce.

Jagody goji zawierają β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Owoce te są źródłem białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Ponadto zawierają błonnik, węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Są również źródłem witaminy A, C, E oraz B1, B2 i B6, a także takich minerałów, jak wapń, potas i cynk.

Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina E pomaga natomiast w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Teraz ta zdrowa przekąska dostępna jest w poręcznym opakowaniu 60g. w ofercie firmy Helio. Dzięki niewielkim rozmiarom, “czerwone diamenty” możemy mieć zawsze przy sobie w torebce lub kieszeni kurtki.

Orientacyjna cena za opakowanie: ok. 12 zł

Przepis na owsiankę z jagodami goji

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków gryczanych
  • jajko
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • suszone jagody goji Helio
  • cynamon

Można dodać również inne bakalie np. słonecznik, pestki dyni czy migdały (według uznania).

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę oraz mleko i zagotuj.
  2. Do miseczki wsyp płatki owsiane i gryczane oraz dodaj jajko – wymieszaj.
  3. Do gorącego mleka z wodą wrzuć płatki z jajkiem i dodaj cynamon.
  4. Gotuj przez około 5 minut.
  5. Na koniec przełóż owsiankę do miseczki i posyp jagodami goji i bakaliami.

Smacznego!