Jajka w skorupkach to jedna z propozycji na Wielkanocny stół.
Produkty
- 10 jajek
- 200 g pieczarek
- 6 łyżek sklarowanego masła
- 1 cebula
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyść, zdejmij skórkę, poszatkuj i opłucz na sicie.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu 8 minut, aż wyparuje cały płyn. Zmiksuj.
- Jajka, jeżeli są dopiero co wyjęte z lodówki, to na 10-15 minut umieść w rondlu z letnią wodą. Następnie postawi rondel na niezbyt mocnym ogniu. Od momentu gdy woda w nim zakipi gotuj jajka do 7 minut (wszystko zależy od ich wielkości).
- Potem zalej jajka zimną wodą, a kiedy wystygną, przekrój jajka (w skorupkach) jednym zdecydowanym ruchem, ostrym nożem wzdłuż na pół.
- Łyżeczką wybierz ze skorupek żółtka wraz z białkami i drobno je posiekaj.
- Posiekane jajka wymieszaj z pieczarkami, śmietaną oraz opłukaną i bardzo drobno posiekaną natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Powstanie farsz.
- Farsz nałóż do skorupek. Delikatnie dociśnij, wyrównaj, posyp bułką tartą. Bułkę tartą dociśnij nożem tak żeby przywarła do nadzienia.
- Na patelni rozgrzej resztą masła. Kiedy zacznie skwierczeć, połóż na nim jajka farszem w dół. Po 30 sekundach zmniejsz ogień żeby panierka się nie przypaliła. Kiedy panierka zrobi się rumiana jajka odwróć, na patelnię wlej trochę oleju i smaż 3-4 minuty.
- Po usmażeniu jajka oczyść z tłuszczu papierem i podawaj na gorąco.
Smacznego!