Strona głównaKulinariaJajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami

    Jajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami

    Potrawy z jajek towarzyszą człowiekowi od zawsze. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajka w sosie śmietanowym mogą zaspokoić podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

    Produkty:

    • 6 jajek
    • 1 pojemnik śmietany kremówki
    • 1 pojemnik twarożku ziołowego (około 20 dag)
    • 15 dag baleronu
    • 2 małe cebule
    • 3 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    1. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
    2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Oprósz cebulę mąką, lekko zasmaż. Wlej śmietanę, ciągle mieszając delikatnie zagotuj. Dodaj twarożek i wymieszaj.
    3. Baleron pokrój w drobną kostkę.
    4. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
    5. Baleron wymieszaj z natką pietruszki i kaparami. Dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.
    6. Do sosu przełóż połówki jajek, krótko podgrzewaj.
    7. Jajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami podawaj z ziemniakami w mundurkach.

    Smacznego!

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,894ObserwującyObserwuj