Potrawy z jajek towarzyszą człowiekowi od zawsze. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajka w sosie śmietanowym mogą zaspokoić podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

Produkty:

  • 6 jajek
  • 1 pojemnik śmietany kremówki
  • 1 pojemnik twarożku ziołowego (około 20 dag)
  • 15 dag baleronu
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Oprósz cebulę mąką, lekko zasmaż. Wlej śmietanę, ciągle mieszając delikatnie zagotuj. Dodaj twarożek i wymieszaj.
  3. Baleron pokrój w drobną kostkę.
  4. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
  5. Baleron wymieszaj z natką pietruszki i kaparami. Dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.
  6. Do sosu przełóż połówki jajek, krótko podgrzewaj.
  7. Jajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami podawaj z ziemniakami w mundurkach.

Smacznego!