Potrawy z jajek towarzyszą człowiekowi od zawsze. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajka w sosie śmietanowym mogą zaspokoić podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Produkty:
- 6 jajek
- 1 pojemnik śmietany kremówki
- 1 pojemnik twarożku ziołowego (około 20 dag)
- 15 dag baleronu
- 2 małe cebule
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, obierz ze skorupek i przekrój na połówki.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Oprósz cebulę mąką, lekko zasmaż. Wlej śmietanę, ciągle mieszając delikatnie zagotuj. Dodaj twarożek i wymieszaj.
- Baleron pokrój w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
- Baleron wymieszaj z natką pietruszki i kaparami. Dodaj do sosu, dopraw solą i pieprzem.
- Do sosu przełóż połówki jajek, krótko podgrzewaj.
- Jajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami podawaj z ziemniakami w mundurkach.
Smacznego!