Jak przygotować domowy pasztet z kurczaka?

    -

    Delikatne, miękkie mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczne, ale przede wszystkim zawiera wiele drogocennych witamin oraz składników odżywczych. Mięso drobiowe jest bardzo proste w obróbce, dzięki czemu daje szerokie możliwości przygotowywania różnorodnych, mniej lub bardziej wykwintnych czy egzotycznych, potraw: przystawek, dań głównych, sałatek, pieczeni, wędlin, kotletów, pasztetów oraz wielu innych.

    Pasztet drobiowy w polskiej kuchni

    W polskiej kulturze i tradycji kulinarnej ogromną popularnością cieszy się pasztet drobiowy, który można przyrządzić na kilkanaście nawet sposobów:  gotując, zalewając galaretą, łącząc z warzywami oraz różnymi przyprawami. Pasztet z kurczaka idealnie komponuje się przede wszystkim ze świeżym pieczywem, stąd też zwykle wykorzystywany jest jako główny składnik kanapek na śniadanie i kolację. Pokrojony natomiast w plastry, elegancko ułożony w otoczeniu warzyw, doskonale sprawdza się również w postaci zimnej przystawki w trakcie ekskluzywnych przyjęć, spotkań biznesowych lub rodzinnych. Może być podawany jako samodzielne danie z sosem lub z mięsem. Bardzo często pasztet drobiowy w formie masy wykorzystywany jest jako główny składnik smacznych krokietów podawanych z czerwonym barszczem. Domowy pasztet drobiowy jest idealnym produktem również dla najmłodszych członków rodziny.

    Przyrządzanie pasztetu drobiowego

    Przygotowanie domowego pasztetu z kurczaka nie należy do szczególnie skomplikowanych zadań kulinarnych, ale jest pracochłonne i czasochłonne. Mięso z kurczaka jest z reguły chude, dlatego warto dodać niewielką ilość mięsa innego gatunku: wątróbkę cielęcą, boczek, kiełbasę lub wieprzowinę, dzięki czemu potrawa nie tylko zyska oryginalny i niepowtarzalny smak, ale również będzie odpowiednio kaloryczna i sycąca. Ugotowane lub podduszone do miękkości mięso drobiowe, przeznaczone do wyrobu pasztetu, można połączyć z różnymi warzywami: cebulą, pietruszką, selerem, czosnkiem oraz przyprawami takimi jak: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kolendra, ziarna jałowca. Dodatkowo tradycyjne lub egzotyczne zioła, pochodzące z najbardziej odległych zakątków kuli ziemskiej sprawią, że potrawa  nabierze wyjątkowego i oryginalnego smaku oraz aromatu. Osoby zabiegane i zapracowane, które szczególnie cenią sobie domowe produkty, mogą sięgnąć po gotowy pasztet drobiowy marki Drosed. Niska, wręcz śladowa zawartość tłuszczu, brak konserwantów czy innych składników chemicznych, sprawiają, że pasztet drobiowy Drosed swoim smakiem w niczym nie ustępuje potrawom przygotowywanym w domowym zaciszu.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza