Wina bezalkoholowe zyskują coraz większą popularność. Odpowiada za to doskonały smak, przypominający klasyczne wino, ale również brak negatywnego wpływu na samopoczucie. Jak smakuje wino bezalkoholowe, jak się je pozyskuje i kiedy warto po nie sięgnąć? Odpowiedzi na te pytania znajdują się poniżej.
Jak powstaje wino bezalkoholowe?
Istnieją trzy metody produkcji wina bezalkoholowe. Pierwsza metoda opiera się na zamrożeniu wina dla wykorzystania różnic w temperaturach zamarzania alkoholu i wody. Zgodnie z tą metodą, woda ma skrystalizować się pierwsza, a alkohol ma pozostać w stanie ciekłym. Drugą metodą pozyskiwania wina bezalkoholowego polega na tzw. destylacji próżniowej. W skrócie, polega ona na podgrzaniu wina do 30 stopni Celsjusza, co powoduje, że cały alkohol odparowuje bez wpływu na wszystkie cenne składniki- taniny, flawonoidy czy polifenole. Ostatnia metoda pozyskiwania wina bezalkoholowego polega na poddawaniu wina działaniu siły odśrodkowej. Dzięki zastosowaniu metody wirujących stożków, cząsteczki alkoholu są wypierane i oddzielone od pozostałych składników.
Jak smakuje dobre wino bezalkoholowe?
Większość z nas twierdzi, że smak wina zależy przede wszystkim od zawartości alkoholu. Rzeczywiście, alkohol nadaje trunkowi wyjątkowego smaku, który jest jednak odwzorowywany w winach bezalkoholowych. Najczęściej dodaje się do nich cukier lub skoncentrowany sok z winogron, a także związki aromatyczne lub garbniki. Wino alkoholowe naprawdę może smakować doskonale, a smak może być mocno zbliżony do smaku wina alkoholowego.
Kto najczęściej sięga po wino bezalkoholowe?
Wino bezalkoholowe jest doskonałym rozwiązaniem m.in. dla osób, które po jego spożyciu chcą prowadzić samochód. W takim winie nie ma ani grama alkoholu, dlatego nawet tuż po wypiciu ostatniego łyka możesz usiąść za kierownicą. Bezalkoholowe wino sprawdza się również w przypadku kobiet, które spodziewają się dziecka bądź karmią piersią. W składzie takiego wina nie ma nie tylko alkoholu, ale także żadnych szkodliwych substancji. Poza tym, wino bez alkoholu jest po prostu smaczne i może być doskonałą alternatywą tradycyjnego wina dla każdego.
W jakich rodzajach występują wina bezalkoholowe?
Wina bezalkoholowe występują w kilku rodzajach, a każde z nich smakuje nieco inaczej. Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest czerwone wino bezalkoholowe, które swoim smakiem do złudzenia przypomina wino tradycyjne. Popularne jest także białe wino bezalkoholowe wytrawne, zwłaszcza dla prawdziwych koneserów. Wytrawne wino bezalkoholowe ma wyrazisty smak, pasuje do posiłków i nie tylko. Pasują idealnie do pieczeni, czerwonego mięsa, jak i dziczyzny. Komponują się także z daniami z grzybami i serem, a także z makaronem. Białe wino natomiast doskonale sprawdzi się do dań z drobiu, jagnięciny i cielęciny. Pasują idealnie do pieczeni, czerwonego mięsa, jak i dziczyzny. Komponują się także z daniami z grzybami i serem, a także z makaronem. Białe wino natomiast doskonale sprawdzi się do dań z drobiu, jagnięciny i cielęciny.
Wino bezalkoholowe- dlaczego warto?
Wino bezalkoholowe smakuje zupełnie podobnie do zwykłego wina z alkoholem w swoim składzie. Składniki w winie bezalkoholowym są tak samo wartościowe, jak w winie alkoholowym, a jedyną różnicą jest brak zawartości alkoholu. Zdecydowanie warto wybierać wina bez alkoholu, zwłaszcza w sytuacjach, gdy spożycie alkoholu jest niewskazane lub zabronione.
Wina bezalkoholowe o doskonałym smaku i aromacie dostępne są tutaj: warsawfreespirits.pl/wina-bezalkoholowe.