Wyjątkowe posiłki z wyjątkowymi gości przy stole wymagają wyjątkowej oprawy. W tym przypadku znakomicie sprawdzi się porcelana, która uznawana jest za najszlachetniejszą formę ceramiki. Jednak trzeba wiedzieć, że porcelana porcelanie nierówna i przed zakupem całego kompletu warto zebrać najważniejsze informacje o tym produkcie. Dobrym początkiem będzie ten artykuł.

Porcelana dobrej jakości, czyli jaka?

Ma tysiące lat, a i tak wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością. Za ojczyznę porcelany uznaje się Chiny. To właśnie Chińczycy ok. 2000 lat temu rozpoczęli wytwarzanie wyrobów z materiału, który później nazywany był białym złotem. Długo pozostawali jedynymi wytwórcami, aż do momentu, kiedy to w XVIII wieku również Europejczycy znaleźli swój sposób na produkcję porcelany. Mówi się o niej, że jest krucha, ale w rzeczywistości potrafi być niezwykle wytrzymała. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów porcelany, które różnią się właściwościami i twardością. Ta dobrej jakości powinna m.in. być odporna na chemikalia, przepuszczać światło i nie pochłaniać zapachów serwowanych na niej potraw. Idealna gładkość to kolejna cecha dobrej porcelany. Na jej powierzchni nie powinno być zarysowań, ciemniejszych punktów i ubytków.

Ponadczasowa biel czy nowoczesny design wychodzący poza tradycję?

Miłośnicy klasyki z pewnością zdecydują się na białą porcelanę. Jest to uniwersalny kolor, który podkreśli elegancki charakter niemal każdego spotkania przy stole. W tym przypadku kolor ma jeszcze jedno znaczenie. Gdy porcelana stołowa jest biała, łatwiej sprawdzić jakość produktu. Śnieżnobiała biel to dobry znak. Natomiast szarawy kolor oznacza, że jesteśmy właścicielami zastawy wykonanej z gorszego gatunku porcelany. Dodatkowo biała porcelana powinna przepuszczać światło. Gdy tak jest, znów możemy być pewni, że mamy produkt dobrej jakości. Jednak porcelana to nie tylko neutralny kolor, do którego większość z nas już się przyzwyczaiła. Dzisiaj producenci przyciągają uwagę niesamowitymi kolorami i zdobieniami, co sprawia, że komplety porcelanowe na stół to małe dzieła sztuki, zwłaszcza wtedy, gdy są ręcznie malowane.

Klasyka czy finezyjne kształty, które przyciągają uwagę?

Było słów kilka o kolorach, a co z kształtami poszczególnych naczyń z porcelany? Tutaj również możemy wybierać pomiędzy klasyką (okrągłe talerze i talerzyki, tradycyjne filiżanki i wazy) lub postawić na porcelanę stołową łamiącą stereotypy. Tak naprawdę wszystko zależy od naszego gustu i wystroju wnętrza. Nie zapominajmy jednak o tym, że domowa porcelana powinna nie tylko wyglądać, ale także dać się używać. Dlatego kształty filiżanek, kubków i talerzy powinny być funkcjonalne, a korzystanie z nich praktyczne.

Sprawdzeni producenci – przepis na dobre zakupy

Za dobrą porcelaną stoi doświadczony i znający temat producent. Dlatego tak ważne jest to, aby wybierać produkty od firm, które działają na rynku od lat i cieszą się dobrą opinią. Wtedy zyskujemy pewność, że zakupiona porcelana stołowa będzie zastawą, z której będziemy korzystać naprawdę długo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj