KulinariaJak zrobić chińskie danie - instrukcja dla początkujących

Jak zrobić chińskie danie – instrukcja dla początkujących

-

Kuchnia azjatycka jest znana w Polsce nie od dziś. Coraz więcej ludzi staje się miłośnikami takich smaków. Każdy kraj na tym kontynencie ma swoje zwyczaje kulinarne. Jedne są podobne do siebie, inne mniej, jednaj łączy je jedno – aromat przypraw, których w Azji nie brakuje. Często są one używane w różnych kombinacjach. Jak przenieść ten klimat do swojej kuchni? Oto kilka prostych rad i przepis, który umożliwi realizację tego zadania.

Z pośród wszystkich azjatyckich krajów to właśnie chińska kultura kulinarna przeniknęła najmocniej pod strzechy Europejczyków. Nikogo nie powinien dziwić ten fakt, bowiem jest to jedna z najstarszych i najbardziej wyrazistych i różnorodnych sztuk kulinarnych na świecie.

Sekret udanego dania to odpowiednio dobrane składniki, które stanową bazę do wielu dań. Są to olej sezamowy, sos sojowy, ryby, owoce morza, warzywa, soja oraz ryż.

Dzięki odpowiednim technikom dania są poddawane specjalnej obróbce – często duszeniu, gotowaniu, rzadziej smażeniu, dzięki czemu są zdrowsze, niż niektóre europejskie przysmaki.

Jeśli chcemy poznać kuchnie azjatycką, najlepiej zacząć od Chin.

Oto prosty przepis, który można wykonać w krótkim czasie.

Składniki:

  • 300 gram ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej warzyw lub zamiennie pomidor, papryka, seler naciowy, cebula, pieczarki oraz inne wedle upodobań
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Warzywa podgrzewamy na głębokiej patelni, aż zmiękną. Wówczas także dodajemy do nich pędy bambusa oraz przyprawy. Mięso kroimy w kostce, podsmażamy na osobnej patelni, a następnie przerzucamy do warzyw i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez 15-20 minut. W między czasie nastawiamy garnek z wodą. Gotowanie ryżu zaczyna dopiero, kiedy warzywa będą miękkie. W momencie, gdy wszystko jest już gotowe – ściągamy patelnie z ognia, odcedzamy ryż, po czym nakładamy na talerze – najpierw podajemy ryż, następnie na wierzch kładziemy warzywa w sosie i mięso. Gotowe!

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie