Kulinariaobiadu przepisów prostych zdrowego – Jak zrobić pyszny i...

obiadu przepisów prostych zdrowego – Jak zrobić pyszny i zdrowy obiad w pół godziny?

-

Codzienny natłok obowiązków sprawia, że nie zawsze mamy dużo czasu na przegotowanie zdrowego obiadu dla całej rodziny. Warto wtedy mieć w zanadrzu kilka prostych i sprawdzonych przepisów, które pozwolą nam przygotować posiłek w niecałą godzinę.

Pełnowartościowy posiłek

Przyjęło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Obiad z kolei to danie główne, które ma nam dostarczyć odpowiedniej dozy składników odżywczych i energii. Ważne jest więc to, by w obiedzie zawsze znalazło się miejsce dla warzyw. Nie możemy także zapominać o źródle białka i węglowodanów. Te ostatnie to na przykład ryż i kasza.  

Sprawdzone przepisy w jednym miejscu

Szybki obiad na Najlepszewkuchni.pl? Jasne! Dzięki intuicyjnej wyszukiwarce szybko sprecyzujemy nasze zapytanie. Jeśli zależy nam na czymś zjawiskowym, smacznym i jednocześnie łatwym w przygotowaniu, wybierzmy meksykańską quesadillę z kurczakiem i papryką.

Na liście składników znajdziemy: placki pszenne, filet z kurczaka, ser cheddar, czerwoną paprykę, cebulę kolendrę i przyprawy do smaku. Kurczaka oczyszczamy i smażymy na oliwie. Po ostudzeniu kroimy go w plastry. Ser z kolei ścieramy na tarce. Kolendę, paprykę oraz cebulę kroimy. Wszystko łączymy. Gdy składniki będą gotowe, wystarczy położyć przygotowaną mieszankę na placek, posypać ją serem i przykryć drugim plackiem. Na rozgrzanej patelni z oliwą podgrzewamy quesadillę i smażymy ją z obu stron. Tak przygotowane danie kroimy na cztery części.

Jeśli jesteśmy fanami makaronu, przygotujmy penne w ostrym sosie pomidorowym. Lista składników nie jest długa, wystarczą: penne, parmezan, pomidory, papryczka chili, czosnek i bazylia. Z pomidorów należy usunąć skórkę i pokroić je na części po uprzednim usunięciu gniazda nasiennego. Czosnek i chili kroimy w drobne plastry, bazylię siekamy. Ugotowany al dente makaron odcedzamy. Na oliwie smażymy paprykę, czosnek i pomidory. Całość doprawiamy i dodajemy makaron. Po wyłożeniu na talerz wystarczy posypać danie parmezanem i bazylią. Proste i smaczne.

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie