Kulinariaobiadu przepisów prostych zdrowego – Jak zrobić pyszny i...

obiadu przepisów prostych zdrowego – Jak zrobić pyszny i zdrowy obiad w pół godziny?

-

Codzienny natłok obowiązków sprawia, że nie zawsze mamy dużo czasu na przegotowanie zdrowego obiadu dla całej rodziny. Warto wtedy mieć w zanadrzu kilka prostych i sprawdzonych przepisów, które pozwolą nam przygotować posiłek w niecałą godzinę.

Pełnowartościowy posiłek

Przyjęło się mówić, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Obiad z kolei to danie główne, które ma nam dostarczyć odpowiedniej dozy składników odżywczych i energii. Ważne jest więc to, by w obiedzie zawsze znalazło się miejsce dla warzyw. Nie możemy także zapominać o źródle białka i węglowodanów. Te ostatnie to na przykład ryż i kasza.  

Sprawdzone przepisy w jednym miejscu

Szybki obiad na Najlepszewkuchni.pl? Jasne! Dzięki intuicyjnej wyszukiwarce szybko sprecyzujemy nasze zapytanie. Jeśli zależy nam na czymś zjawiskowym, smacznym i jednocześnie łatwym w przygotowaniu, wybierzmy meksykańską quesadillę z kurczakiem i papryką.

Na liście składników znajdziemy: placki pszenne, filet z kurczaka, ser cheddar, czerwoną paprykę, cebulę kolendrę i przyprawy do smaku. Kurczaka oczyszczamy i smażymy na oliwie. Po ostudzeniu kroimy go w plastry. Ser z kolei ścieramy na tarce. Kolendę, paprykę oraz cebulę kroimy. Wszystko łączymy. Gdy składniki będą gotowe, wystarczy położyć przygotowaną mieszankę na placek, posypać ją serem i przykryć drugim plackiem. Na rozgrzanej patelni z oliwą podgrzewamy quesadillę i smażymy ją z obu stron. Tak przygotowane danie kroimy na cztery części.

Jeśli jesteśmy fanami makaronu, przygotujmy penne w ostrym sosie pomidorowym. Lista składników nie jest długa, wystarczą: penne, parmezan, pomidory, papryczka chili, czosnek i bazylia. Z pomidorów należy usunąć skórkę i pokroić je na części po uprzednim usunięciu gniazda nasiennego. Czosnek i chili kroimy w drobne plastry, bazylię siekamy. Ugotowany al dente makaron odcedzamy. Na oliwie smażymy paprykę, czosnek i pomidory. Całość doprawiamy i dodajemy makaron. Po wyłożeniu na talerz wystarczy posypać danie parmezanem i bazylią. Proste i smaczne.

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie