KulinariaJedzmy zupy, bo są super!

Jedzmy zupy, bo są super!

-

Choć czasem o nich zapominamy, warto by stale gościły na naszym stole. Zupy – to nie tylko tradycyjne potrawy, ale także idealny sposób na lekkostrawną przekąskę czy preludium do drugiego dania. Przy odpowiednich dodatkach, mogą także królować na stole w roli pełnowartościowego posiłku. Dają ogromne pole do popisu w kuchni.

Niejedno oblicze zupy

Trudno zliczyć, ile rodzajów zup znamy. Zupa – chyba każdy z nas ma swoją ulubioną. Rosół, pomidorowa i jarzynowa to pozycje najczęściej wybierane przez Polaków. Zupa, lub inaczej pierwsze dnie, to tak powszechny i powszedni posiłek, że rzadko zastanawiamy się nad jej walorami odżywczymi. A to poważny błąd. Przede wszystkim dlatego, że zupa zupie nie równa – podkreśla dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Wartość odżywcza zupy zależy od tego, jak została przygotowana – z jakich składników. Zupy mogą być wegańskie, wegetariańskie, mięsne, treściwe i lekkie, tradycyjne i w postaci kremów. Najzdrowsze są te ze świeżych warzyw, wolno gotowane na mięsie wiadomego pochodzenia lub na naturalnym bulionie warzywnym – dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Bogactwo przepisów sprawia, że przy odrobinie chęci i inwencji, można zupami nigdy się nie znudzić.

Dobra, bo zdrowa!

Odpowiednio przyrządzona potrafi ochłodzić w upalny dzień i rozgrzać, gdy zmarzniemy podczas deszczowego, wietrznego popołudnia. Dostarcza również organizmowi wiele cennych składników. W trakcie gotowania do wody przechodzą witaminy i minerały z warzyw, bądź aminokwasy i kwasy nukleinowe z mięsa. Gotowanie zupy, tym różni się od standardowego gotowania warzyw w wodzie, że bulionu nie wylewamy, tylko zjadamy go w całości. Tym sposobem dostarczamy naszemu organizmowi całe to bogactwo zdrowych składników – tłumaczy dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Zupa to ciekawy sposób na wykorzystanie warzyw sezonowych i urozmaicenie diety. Jej właściwości powinny przekonać każdego. Zupy podawane są dzieciom, osobom starszym, dbającym o linię oraz chorym. Dr Stephen Renardz University of Nebrasca Medical Center podawał przeziębionym ochotnikom rosół. Badanie dowiodło, że karmieni bulionem pacjenci, czuli się lepiej niż ci, którym nie podawano bulionu. Rosół bowiem pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy oraz skuteczniej niż gorąca woda poprawia funkcjonowanie śluzówki nosa, bariery chroniącej przed wirusami- mówi dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska- Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Każdy może je gotować

Wydaje się, że jeszcze całkiem niedawno, dwudaniowy obiad był koniecznością w niemal każdym polskim domu. Dzisiaj coraz częściej w zabieganiu zapominamy albo specjalnie rezygnujemy z zup. A szkoda, bo to nie tylko nasza tradycja, ale także mnóstwo niewykorzystanych możliwości. Warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Niekiedy dodatki mąki, zasmażki czy makaronu niepotrzebnie podnoszą kaloryczność zupy. Warto natomiast dodawać do zup pełnoziarniste kasze, ryż brązowy, razowy makaron, jogurt grecki, śmietanę do 18% – przestrzega dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE.

Przygotowanie pierwszego dnia bywa bardzo łatwe, ale wymaga pewnej uwagi. Nie każdy może pozwolić sobie na krojenie warzyw czy pilnowanie potrawy pozostawionej na gazie. Gotowanie zup jest proste, choć niekiedy i na przygotowanie takiego dnia nie mamy czasu. W takiej sytuacji warto skorzystać z zup z suszu takich jak np. Dania Babci Zosi firmy SyS, które nie zawierają glutaminianu sodu, barwników i aromatów. Absolutnie za to nie polecam zupek instant zalewanych wrzątkiem czy zupek chińskich zawierających wzmacniacze smaku, barwniki, aromat i tłuszcze utwardzone – radzi dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Jeśli chcemy, aby nasz posiłek przywodził na myśl obiad u mamy, możemy sięgnąć po żurek lub pomidorową z ryżem z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. Poszukującym ciekawych i modnych rozwiązań, przypadnie do gustu zupa koperkowa czy botwinka z tej serii. Zupy te oparte na bazie suszonych warzyw, zachowują substancje odżywcze, a ich przygotowanie zajmuje jedynie ok. 20 minut. Każdy może więc cieszyć się smakiem pysznych, domowych posiłków, nawet w zabieganiu, na wyjeździe czy po prostu, przeznaczając dzięki nim więcej czasu na odpoczynek.

Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami i rodzynkami
kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem –...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie