Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia.

Produkty:

  • duża garść liści młodego szpinaku
  • 1/2 pęczek kolendry
  • 10 dużych gałązek kopru
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
  • 2 chlebki pita
  • 1/2 szklanka jogurtu naturalnego doprawionego szczyptą pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyj, a następnie odetnij szypułki tuż przy liściach.
  2. Zioła starannie umyj, grube łodyżki usuń. Posiekaj niezbyt drobno, dodaj pokrojoną dymkę i oliwę (tyle żeby lekko przykryła wszystkie składniki). Dopraw do smaku solą.
  3. Przekrój chlebki pita na pół i posmaruj je od wewnątrz jogurtem, po czym wypełnij zieleniną.

Do tak gotowych kanapek możesz podawać więcej jogurtu, który posłuży jako dip.