Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia.
Produkty:
- duża garść liści młodego szpinaku
- 1/2 pęczek kolendry
- 10 dużych gałązek kopru
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- szczypta soli
- 2 chlebki pita
- 1/2 szklanka jogurtu naturalnego doprawionego szczyptą pieprzu kajeńskiego
Przygotowanie:
- Szpinak umyj, a następnie odetnij szypułki tuż przy liściach.
- Zioła starannie umyj, grube łodyżki usuń. Posiekaj niezbyt drobno, dodaj pokrojoną dymkę i oliwę (tyle żeby lekko przykryła wszystkie składniki). Dopraw do smaku solą.
- Przekrój chlebki pita na pół i posmaruj je od wewnątrz jogurtem, po czym wypełnij zieleniną.
Do tak gotowych kanapek możesz podawać więcej jogurtu, który posłuży jako dip.