KulinariaPrzekąskiKanapki na co dzień i od święta. Co zrobić,...

Kanapki na co dzień i od święta. Co zrobić, aby kanapki nie były nudne?

-

Kanapki zazwyczaj przygotowujesz z tego co masz akurat w lodówce, ale to wcale nie znaczy, że kanapki muszą być nudne. Wprost przeciwnie – kanapki mogą być bardzo dekoracyjne i niekoniecznie kosztowne.

Kanapki możesz wykonać z różnego rodzaju pieczywa. Możesz wykorzystać do ich przygotowania:

  • długie bułki pszenne,
  • chleb żytni,
  • razowy,
  • pumpernikiel,
  • krakersy,
  • herbatniki,
  • obwarzanki.

Kształt kanapki może być różny: owalny, prostokątny, kwadratowy, trójkątny, okrągły. Również wielkość kanapki może być różnorodna. Jednak ładniejsze są kanapki mniejsze, takie na „jeden kęs”.

Pieczywo do kanapek, przed położeniem na nie dodatków, posmaruj mocno masłem, margaryną bądź gęstym majonezem. Masłem posmaruj kanapki, do których używasz składniki o smaku łagodnym, margaryną posmaruj kanapki z ostrymi dodatkami. Kanapki możesz smarować także, zrobionym przez siebie, masłem kolorowym.

pasta przysmak nie tylko do kanapek banner - Kanapki na co dzień i od święta. Co zrobić, aby kanapki nie były nudne?

Dodatki mięsne i wędliny

Na kanapki najczęściej kładziesz wędlinę, ale do kanapek także możesz używać mięsa pieczonego, gotowanego odpowiednio doprawionego. Nie używaj z kolei dodatków trudnych do pogryzienia.

Wędliny do kanapek trzeba obrać z osłonek. Wędlina powinna być pokrojona cienko w plasterki, które można pokroić w paski lub zwinąć w rulonik.

Jajka na kanapki

Do kanapek używaj jajka ugotowane na twardo, pokrojone na krążki lub na cząstki. Z jajek możesz także przygotować pyszne pasty jajeczne, które będą stanowiły doskonałą bazę do kanapki.

Nic tak bardzo nie wzbogaci smaku kanapki jak warzywa. Idealne nadają się tutaj:

  • ogórki – świeże, kiszone, konserwowe – pokrojone w paski, krążki, plastry,
  • pomidor – podnosi smak kanapek i jest niezwykle dekoracyjny,
  • czerwona papryka – niezwykle smaczna do kanapek,
  • sałata – kanapki z sałatą wyglądają bardzo apetycznie i są bardzo smaczne.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie