KulinariaPrzekąskiKanapki na co dzień i od święta. Co zrobić,...

Kanapki na co dzień i od święta. Co zrobić, aby kanapki nie były nudne?

-

Kanapki zazwyczaj przygotowujesz z tego co masz akurat w lodówce, ale to wcale nie znaczy, że kanapki muszą być nudne. Wprost przeciwnie – kanapki mogą być bardzo dekoracyjne i niekoniecznie kosztowne.

Kanapki możesz wykonać z różnego rodzaju pieczywa. Możesz wykorzystać do ich przygotowania:

  • długie bułki pszenne,
  • chleb żytni,
  • razowy,
  • pumpernikiel,
  • krakersy,
  • herbatniki,
  • obwarzanki.

Kształt kanapki może być różny: owalny, prostokątny, kwadratowy, trójkątny, okrągły. Również wielkość kanapki może być różnorodna. Jednak ładniejsze są kanapki mniejsze, takie na „jeden kęs”.

Pieczywo do kanapek, przed położeniem na nie dodatków, posmaruj mocno masłem, margaryną bądź gęstym majonezem. Masłem posmaruj kanapki, do których używasz składniki o smaku łagodnym, margaryną posmaruj kanapki z ostrymi dodatkami. Kanapki możesz smarować także, zrobionym przez siebie, masłem kolorowym.

pasta przysmak nie tylko do kanapek banner - Kanapki na co dzień i od święta. Co zrobić, aby kanapki nie były nudne?

Dodatki mięsne i wędliny

Na kanapki najczęściej kładziesz wędlinę, ale do kanapek także możesz używać mięsa pieczonego, gotowanego odpowiednio doprawionego. Nie używaj z kolei dodatków trudnych do pogryzienia.

Wędliny do kanapek trzeba obrać z osłonek. Wędlina powinna być pokrojona cienko w plasterki, które można pokroić w paski lub zwinąć w rulonik.

Jajka na kanapki

Do kanapek używaj jajka ugotowane na twardo, pokrojone na krążki lub na cząstki. Z jajek możesz także przygotować pyszne pasty jajeczne, które będą stanowiły doskonałą bazę do kanapki.

Nic tak bardzo nie wzbogaci smaku kanapki jak warzywa. Idealne nadają się tutaj:

  • ogórki – świeże, kiszone, konserwowe – pokrojone w paski, krążki, plastry,
  • pomidor – podnosi smak kanapek i jest niezwykle dekoracyjny,
  • czerwona papryka – niezwykle smaczna do kanapek,
  • sałata – kanapki z sałatą wyglądają bardzo apetycznie i są bardzo smaczne.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie