KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU – idealna przekąska na lato!

    -

    Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także kwas foliowy ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów!

    Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych sałatek, zup czy zapiekanek, ale też delikatnych past do marowania pieczywa. Kanapki z pełnoziarnistego chleba tostowego z dodatkiem zielonego hummusu na bazie bobu to apetyczna propozycja na letnią przekąskę, zdrowe śniadanie lub podwieczorek.

    hummus z bobu fot materialy prasowe dan cake

    Kanapki z hummusem z bobu

    Składniki:

    • bób świeży – 500 g
    • pasta tahini – 4-5 łyżek
    • czosnek – 2 ząbki
    • sok z cytryny – 3-4 łyżki
    • przegotowana, zimna woda – 1 łyżka
    • mięta – kilka listków
    • sól i pieprz – do smaku
    • ostra papryka w proszku – szczypta
    • czarny sezam – do dekoracji
    • Chleb tostowy pełnoziarnisty (np. Dan Cake) – 6 kromek

    Przygotowanie:

    Bób płuczemy i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy przez ok. 5 minut aż będzie miękki. Bób odcedzamy, lekko schładzamy, obieramy z łupinek i przekładamy do blendera. Dodajemy pastę tahini, obrany czosnek, listki mięty, sok z cytryny, wodę. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Dekorujemy ziarenkami czarnego sezamu. Podajemy z kromkami Chleba tostowego pełnoziarnistego Dan Cake (kromki chleba możemy podpiec wcześniej w tosterze lub piekarniku).

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza