Tradycyjny przepis na kapuśniak, gotowany na wieprzowych żeberkach i wędzonym boczku. Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszna zupa dla całej rodzinki.

Składniki

  • 500g żeberek wieprzowych
  • 100g surowego wędzonego boczku
  • 400g kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 średnich ziemniaków
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Żeberka opłukać, zalać 2 litrami wody, dodać kapustę, umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, płaską łyżeczkę soli, liść laurowy. Gotować tak długo, aż żeberka będą miękkie. Następnie dodać ugotowane osobno, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zasmażkę.

Przygotowanie zasmażki: na maśle usmażyć pokrojony w grube paski boczek. Kiedy się zrumieni, wrzucić go do zupy. A do wytopionego z niego tłuszczu wsypać mąkę i zrobić jasno-złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją z kilkoma łyżkami zupy i wlać do reszty. Chwilę pogotować.

Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również doprawić koncentratem pomidorowym.

Smacznego!