Kapuśniak – kapuśniaczek, i to nie deszczyk

    -

    Tradycyjny przepis na kapuśniak, gotowany na wieprzowych żeberkach i wędzonym boczku. Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszna zupa dla całej rodzinki.

    Składniki

    • 500g żeberek wieprzowych
    • 100g surowego wędzonego boczku
    • 400g kiszonej kapusty
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 6 średnich ziemniaków
    • liść laurowy
    • 1 łyżka mąki
    • 1,5 łyżki masła
    • pół łyżeczki kminku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    Żeberka opłukać, zalać 2 litrami wody, dodać kapustę, umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, płaską łyżeczkę soli, liść laurowy. Gotować tak długo, aż żeberka będą miękkie. Następnie dodać ugotowane osobno, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zasmażkę.

    Przygotowanie zasmażki: na maśle usmażyć pokrojony w grube paski boczek. Kiedy się zrumieni, wrzucić go do zupy. A do wytopionego z niego tłuszczu wsypać mąkę i zrobić jasno-złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją z kilkoma łyżkami zupy i wlać do reszty. Chwilę pogotować.

    Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również doprawić koncentratem pomidorowym.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza