Tradycyjny przepis na kapuśniak, gotowany na wieprzowych żeberkach i wędzonym boczku. Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszna zupa dla całej rodzinki.
Składniki
- 500g żeberek wieprzowych
- 100g surowego wędzonego boczku
- 400g kiszonej kapusty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6 średnich ziemniaków
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 1,5 łyżki masła
- pół łyżeczki kminku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Żeberka opłukać, zalać 2 litrami wody, dodać kapustę, umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, płaską łyżeczkę soli, liść laurowy. Gotować tak długo, aż żeberka będą miękkie. Następnie dodać ugotowane osobno, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zasmażkę.
Przygotowanie zasmażki: na maśle usmażyć pokrojony w grube paski boczek. Kiedy się zrumieni, wrzucić go do zupy. A do wytopionego z niego tłuszczu wsypać mąkę i zrobić jasno-złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją z kilkoma łyżkami zupy i wlać do reszty. Chwilę pogotować.
Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również doprawić koncentratem pomidorowym.
Smacznego!