Karnawał to czas zabawy i wielu szalonych imprez, które w zimowej aurze potrafią rozgrzać nas do czerwoności. Bawiąc się na rożnego rodzaju balach i zabawach karnawałowych nie możemy zapomnieć o właściwym doborze trunków, które dodatkowo umilą nam czas.
Dziś przedstawiamy cenne porady dla miłośników szkockiej – jak mogą urozmaicić swoje alkoholowe sympatie do whisky i spróbować jej w nowych odsłonach. Drinki z whisky mogą się okazać prawdziwą ucztą dla podniebienia koneserów tego szlachetnego trunku!
Whisky Sour
Na początek coś prostego i orzeźwiającego zarazem. Drink, który Wam polecamy, ma bardzo intensywny i cytrynowy smak, co pozwala miłośnikom cytrusów zagościć w krainie whisky.
Składniki:
- 40ml szkockiej whisky (dobrze sprawdzi się każdy blend)
- 25ml wyciskanego soku z cytryny
- 15ml syropu cukrowego
- Kilka kostek lodu
Sposób przyrządzenia:
Do shakera z paroma kostkami lodu wlewamy po kolei nasze składniki i bardzo energicznie i dokładnie mieszamy, a otrzymany drink rozlewamy do szklanki z lodem (najlepiej niskiej, z grubym dnem). Na koniec możemy nasz drink przyozdobić skórką cytryny lub limonki.
WhiskyUp
Następna propozycja to ciekawa alternatywa dla ogólnie powszechnej whisky z colą. Sekret tego przepisu opiera się o napój typu 7UP lub Sprite oraz o lekką nutę brzoskwiniowego likieru.
Składniki:
- 40ml whisky blended
- 30ml likieru brzoskwiniowego
- 7UP lub Sprite do uzupełnienia drinka
- Kostki lodu
- Plasterek cytryny
Sposób przygotowania:
Drink przygotowujemy bezpośrednio w szklance typu niskiego (old-fashioned) rozlewając na kostki lodu whisky i likier. Teraz powoli mieszamy nasz trunek, aż smaki się przegryzą, a aromat stanie się jeszcze mocniej intensywny. W następnym kroku uzupełniamy naszą szklankę napojem typu 7UP wedle uznania i ozdabiamy dla dekoracji przekrojonym na pół plasterkiem cytryny.
BMW Shot
Kolejny drink w naszym zestawieniu to propozycja dla miłośników shotów. Jest to drink warstwowy, dlatego należy bardzo uważać podczas nalewania kolejnych składników.
Składniki:
- 1/3 Baileys
- 1/3 Malibu
- 1/3 Whisky
Sposób przygotowania:
Najpierw delikatnie nalewamy do kieliszka nasz Baileys, a następnie po trzonku łyżeczki barmańskiej (lub też po zwykłej domowej łyżeczce) nalewamy bardzo powoli, wręcz leniwie kolejną warstwę Malibu. Trzecim i ostatnim etapem przyrządzania naszego shota jest dolanie szkockiej whisky. Tu możemy sobie pozwolić na swobodę naszego działania – po prostu dolać ją do naszego drinka, gdyż jej konsystencja szybko stworzy kolejną warstwę naszego shota.
Cranberry Scotch
Ostatnia propozycja w tym zestawieniu to świetny pomysł, aby przekonać do whisky nie tylko miłośników żurawiny, ale też żeńską cześć naszych towarzyszy imprezy.
- 40ml szkockiej whisky
- 20ml wódki żurawinowej
- 20ml soku z cytryny
- 40ml soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do shakera z lodem wlewamy wszystkie nasze składniki i mocno mieszamy. Na koniec wystarczy rozlać tak powstały drink do kieliszków koktajlowych.
Whisky to bardzo szlachetny gatunek alkoholu i według wielu ekspertów nie powinniśmy jej pić z takimi słodkimi napojami jak cola. Jednak chyba najlepiej zastosować podczas degustacji maksymę samych Szkotów w tej sprawie: „Pijmy Whisky po swojemu, tak jak każdy lubi”.