Karnawał to czas zabawy i wielu szalonych imprez, które w zimowej aurze potrafią rozgrzać nas do czerwoności. Bawiąc się na rożnego rodzaju balach i zabawach karnawałowych nie możemy zapomnieć o właściwym doborze trunków, które dodatkowo umilą nam czas.

Dziś przedstawiamy cenne porady dla miłośników szkockiej – jak mogą urozmaicić swoje alkoholowe sympatie do whisky i spróbować jej w nowych odsłonach. Drinki z whisky mogą się okazać prawdziwą ucztą dla podniebienia koneserów tego szlachetnego trunku!

Whisky Sour

Na początek coś prostego i orzeźwiającego zarazem. Drink, który Wam polecamy, ma bardzo intensywny i cytrynowy smak, co pozwala miłośnikom cytrusów zagościć w krainie whisky.

Składniki:

  • 40ml szkockiej whisky (dobrze sprawdzi się każdy blend)
  • 25ml wyciskanego soku z cytryny
  • 15ml syropu cukrowego
  • Kilka kostek lodu

Sposób przyrządzenia:

Do shakera z paroma kostkami lodu wlewamy po kolei nasze składniki i bardzo energicznie i dokładnie mieszamy, a otrzymany drink rozlewamy do szklanki z lodem (najlepiej niskiej, z grubym dnem). Na koniec możemy nasz drink przyozdobić skórką cytryny lub limonki.

WhiskyUp

Następna propozycja to ciekawa alternatywa dla ogólnie powszechnej whisky z colą. Sekret tego przepisu opiera się o napój typu 7UP lub Sprite oraz o lekką nutę brzoskwiniowego likieru.

Składniki:

  • 40ml whisky blended
  • 30ml likieru brzoskwiniowego
  • 7UP lub Sprite do uzupełnienia drinka
  • Kostki lodu
  • Plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Drink przygotowujemy bezpośrednio w szklance typu niskiego (old-fashioned) rozlewając na kostki lodu whisky i likier. Teraz powoli mieszamy nasz trunek, aż smaki się przegryzą, a aromat stanie się jeszcze mocniej intensywny. W następnym kroku uzupełniamy naszą szklankę napojem typu 7UP wedle uznania i ozdabiamy dla dekoracji przekrojonym na pół plasterkiem cytryny.

BMW Shot

Kolejny drink w naszym zestawieniu to propozycja dla miłośników shotów. Jest to drink warstwowy, dlatego należy bardzo uważać podczas nalewania kolejnych składników.

Składniki:

  • 1/3 Baileys
  • 1/3 Malibu
  • 1/3 Whisky

Sposób przygotowania:

Najpierw delikatnie nalewamy do kieliszka nasz Baileys, a następnie po trzonku łyżeczki barmańskiej (lub też po zwykłej domowej łyżeczce) nalewamy bardzo powoli, wręcz leniwie kolejną warstwę Malibu. Trzecim i ostatnim etapem przyrządzania naszego shota jest dolanie szkockiej whisky. Tu możemy sobie pozwolić na swobodę naszego działania – po prostu dolać ją do naszego drinka, gdyż jej konsystencja szybko stworzy kolejną warstwę naszego shota.

Cranberry Scotch

Ostatnia propozycja w tym zestawieniu to świetny pomysł, aby przekonać do whisky nie tylko miłośników żurawiny, ale też żeńską cześć naszych towarzyszy imprezy.

  • 40ml szkockiej whisky
  • 20ml wódki żurawinowej
  • 20ml soku z cytryny
  • 40ml soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do shakera z lodem wlewamy wszystkie nasze składniki i mocno mieszamy. Na koniec wystarczy rozlać tak powstały drink do kieliszków koktajlowych.

Whisky to bardzo szlachetny gatunek alkoholu i według wielu ekspertów nie powinniśmy jej pić z takimi słodkimi napojami jak cola. Jednak chyba najlepiej zastosować podczas degustacji maksymę samych Szkotów w tej sprawie: „Pijmy Whisky po swojemu, tak jak każdy lubi”.