Karnawałowe drinki ze szkocką

    -

    Karnawał to czas zabawy i wielu szalonych imprez, które w zimowej aurze potrafią rozgrzać nas do czerwoności. Bawiąc się na rożnego rodzaju balach i zabawach karnawałowych nie możemy zapomnieć o właściwym doborze trunków, które dodatkowo umilą nam czas.

    Dziś przedstawiamy cenne porady dla miłośników szkockiej – jak mogą urozmaicić swoje alkoholowe sympatie do whisky i spróbować jej w nowych odsłonach. Drinki z whisky mogą się okazać prawdziwą ucztą dla podniebienia koneserów tego szlachetnego trunku!

    Whisky Sour

    Na początek coś prostego i orzeźwiającego zarazem. Drink, który Wam polecamy, ma bardzo intensywny i cytrynowy smak, co pozwala miłośnikom cytrusów zagościć w krainie whisky.

    Składniki:

    • 40ml szkockiej whisky (dobrze sprawdzi się każdy blend)
    • 25ml wyciskanego soku z cytryny
    • 15ml syropu cukrowego
    • Kilka kostek lodu

    Sposób przyrządzenia:

    Do shakera z paroma kostkami lodu wlewamy po kolei nasze składniki i bardzo energicznie i dokładnie mieszamy, a otrzymany drink rozlewamy do szklanki z lodem (najlepiej niskiej, z grubym dnem). Na koniec możemy nasz drink przyozdobić skórką cytryny lub limonki.

    WhiskyUp

    Następna propozycja to ciekawa alternatywa dla ogólnie powszechnej whisky z colą. Sekret tego przepisu opiera się o napój typu 7UP lub Sprite oraz o lekką nutę brzoskwiniowego likieru.

    Składniki:

    • 40ml whisky blended
    • 30ml likieru brzoskwiniowego
    • 7UP lub Sprite do uzupełnienia drinka
    • Kostki lodu
    • Plasterek cytryny

    Sposób przygotowania:

    Drink przygotowujemy bezpośrednio w szklance typu niskiego (old-fashioned) rozlewając na kostki lodu whisky i likier. Teraz powoli mieszamy nasz trunek, aż smaki się przegryzą, a aromat stanie się jeszcze mocniej intensywny. W następnym kroku uzupełniamy naszą szklankę napojem typu 7UP wedle uznania i ozdabiamy dla dekoracji przekrojonym na pół plasterkiem cytryny.

    BMW Shot

    Kolejny drink w naszym zestawieniu to propozycja dla miłośników shotów. Jest to drink warstwowy, dlatego należy bardzo uważać podczas nalewania kolejnych składników.

    Składniki:

    • 1/3 Baileys
    • 1/3 Malibu
    • 1/3 Whisky

    Sposób przygotowania:

    Najpierw delikatnie nalewamy do kieliszka nasz Baileys, a następnie po trzonku łyżeczki barmańskiej (lub też po zwykłej domowej łyżeczce) nalewamy bardzo powoli, wręcz leniwie kolejną warstwę Malibu. Trzecim i ostatnim etapem przyrządzania naszego shota jest dolanie szkockiej whisky. Tu możemy sobie pozwolić na swobodę naszego działania – po prostu dolać ją do naszego drinka, gdyż jej konsystencja szybko stworzy kolejną warstwę naszego shota.

    Cranberry Scotch

    Ostatnia propozycja w tym zestawieniu to świetny pomysł, aby przekonać do whisky nie tylko miłośników żurawiny, ale też żeńską cześć naszych towarzyszy imprezy.

    • 40ml szkockiej whisky
    • 20ml wódki żurawinowej
    • 20ml soku z cytryny
    • 40ml soku z pomarańczy

    Sposób przygotowania:

    Do shakera z lodem wlewamy wszystkie nasze składniki i mocno mieszamy. Na koniec wystarczy rozlać tak powstały drink do kieliszków koktajlowych.

    Whisky to bardzo szlachetny gatunek alkoholu i według wielu ekspertów nie powinniśmy jej pić z takimi słodkimi napojami jak cola. Jednak chyba najlepiej zastosować podczas degustacji maksymę samych Szkotów w tej sprawie: „Pijmy Whisky po swojemu, tak jak każdy lubi”.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza