Karp – filety smażone w panierce

    -

    Co prawda święta już za nami, zatem i szał na karpia nieco ostygł, ale tę popularną rybę można przyrządzić o dowolnej porze roku, niezmiennie zachwycając się jej smakiem.

    Składniki:

    • 600g filetu z karpia
    • sok z cytryny
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • 3-4 łyżki bułki tartej
    • 5 łyżek oleju
    • sól, pieprz, biały lub czarny
    • plasterki lub cząstki cytryny do dekoracji

    Wykonanie:

    Filety umyć i podzielić, odsączyć na kuchennym papierze, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny i na pół godziny umieścić w lodówce. Wyjąć, obtoczyć ją w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, a następnie zmniejszyć ogień o dosmażyć 5-8 minut, zależnie od grubości filetów. Jeśli używa się oleju, rybę można przełożyć na drugą patelnie z rozpuszczonym masłem i dosmażyć po 1 minucie z każdej strony, w ten sposób utracimy smak oleju.

    Dlaczego karp?

    Karp jakiego znamy najprawdopodobniej powstał miliony lat temu – gdzieś na przełomie trzeciorzędu i czwartorzędu, „moszcząc sobie gniazdko” w okolicach Morza Kaspijskiego i wschodniej Anatolii. Jako sazan (tak nazywa się dzika forma tej ryby) występował w południowo-wschodniej Europie i zachodniej Azji. Jednak już w V wieku p. n. e. Chińczycy opanowali metody sztucznej hodowli karpia, a pierwsze wzmianki o karpiu w Europie podaje Arystoteles – w 350 roku p. n. e. Od VII do XII technologie hodowli zostały znakomicie udoskonalone, i do Polski karp wkroczył w wieku XIII.

    Karp jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych – na terenie Polski stanowi 50% odławianych ryb słodkowodnych – co jest zaskakujące, gdyż nie jest to gatunek naturalnie występujący w naszym klimacie. Dodatkowo jest mu u nas tak zimno, że w naturze nie jest w stanie się rozmnażać; dlatego zarybianie karpiem naszych rzek i jezior stanowi 80% wszystkich zarybień w kraju. Nie przeszkodziło to jednak karpiowi w zdobyciu szturmem naszych kuchni i stołów…

    Ale nie tylko w Polsce karp jest popularny. W Japonii i Chinach na przykład karpie są nie tylko lubiane – uważa się je za znak szczęścia, występujący w wielu mitach i legendach. Dania z nich przyrządzone pojawiają się na stołach podczas uroczystości i wytwornych bankietów. W Europie Wschodniej i Centralnej (a nawet części Zachodniej – w Niemczech) karp jest popularny – często pojawia się w menu, a na Wigilię stanowi jedno z tradycyjnych dań. Natomiast w Wielkiej Brytanii, Ameryce i Australli karpie są praktycznie nieznane!

    Lista niektórych odmian hodowlanych karpia:

    • lustrzeń, karp królewski (dawniej karp galicyjski) – odmiana wyhodowana w Polsce, w Kaniowie, silnie wygrzbiecone ciało oraz rząd dużych łusek wzdłuż linii bocznej i w okolicach głowy,
    • karp pełnołuski,
    • karp bezłuski (golec),
    • karp koi – warto zaznaczyć, że ta pochodząca z Japonii odmiana jest rybą ozdobną. 30-40cm kolorowe rybki (białe, zwykle z plamami pomarańczowymi, czerwonymi lub czarnymi) są ozdobą większości oczek wodnych, stawów i sadzawek w Kraju Kwitnącej Wiśni.
    • karp zatorski

    Źródło: www.poloniacarpteam.eu

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza