W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole.

Pobudza zmysły

Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży, zdrowy i niebanalny – spożywamy go przecież od święta. A przepisów na przyrządzenie tej ryby jest dziś bez liku, dlatego forma i sposób jej podania nabrały jeszcze większego znaczenia niż dotychczas. Karpia należy przygotować tak, aby był pyszny i zadowolił nawet jego sceptyków, nie pachniał nieprzyjemnie i nie zawierał ości. Z pewnością taka właśnie jest królewska ryba w galarecie. Dzięki dodatkom, kolorowym warzywom i żółtemu serowi, które wzbogacają potrawę, karp znakomicie prezentuje się na świątecznym stole. Z powodzeniem może zająć jego centralną część i być podawany już na początku kolacji. – Karpia w galarecie, tradycyjne danie wielu domów, można urozmaicić żółtym serem. Jego smak uwydatni ser Edamski MSM Mońki o orzechowej nucie, a cała potrawa nabierze świątecznego wyglądu i zrobi ogromne wrażenie na pozostałych domownikach i przybyłych gościach – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Zdrowsza forma tradycji

Karp jest zdrową rybą, nie tak bardzo tłustą, jak powszechnie przyjęło się uważać. Porcja 100g tej ryby zawiera jedynie 4-6 proc. tłuszczu oraz wiele pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Poza tym wiele witamin B i D oraz selenu, cynku czy potasu. Między innymi dlatego karp nie powinien być ignorowany przez osoby dbające o zdrową dietę. Dodatkowo ta ryba podana w galarecie dostarcza więcej wartości odżywczych i jest nawet trzy razy mniej kaloryczna niż smażona. Porcja 100g karpia w galarecie to ok. 60 kcal, smażonego zaś to ok. 180 kcal.

Karp w galarecie z żółtym serem Edamskim MSM Mońki, przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki

Składniki:

włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do smaku, kilka plastrów żółtego sera Edamskiego MSM Mońki, natka z pietruszki, żelatyna, cytryna

Jak to zrobić:

Warzywa pokrój w cząstki, rybę poporcjuj, zalej wodą, osól, gotuj razem z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku. Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.

Dobra rada:

Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.